+36 30 2222 777 Térkép

Tudnivalók kezelés után

Kezelés után - általánosan

Amennyiben alsó fogaihoz kapott érzéstelenítést, legalább a zsibbadás elmúltáig nem ajánljuk a rágást, étkezést. A zsibbadás ideje alatt forró italok fogyasztását is kerülje. Nagyon könnyen okozhat magának sérülést az érzéketlenség ideje alatt! A fogak preparálása (fúrás, csiszolás) után természetes, hogy bizonyos mértékű hideg-meleg érzékenység jelentkezik, mely kifejezettebb lehet ideiglenes tömések, koronák esetén. Foganyag elvételével járó beavatkozás után a fognak meg kell nyugodnia, ez idő alatt érzékeny lehet, hasonlóan a preparálás körüli ínyrészekhez, illetve az injekció beadásának helyéhez. Langyos kamillás öblögetés jót tehet a duzzanatnak. Legfeljebb 1-1 recept nélküli fájdalomcsillapító tabletta bevétele megszünteti maradék panaszait is.

A hangképzésében észlelt esetleges változások miatt ne aggódjon, azok észrevétlenül megszűnnek. Az agy által újként észlelt felületek miatt megnőhet a nyálképződés, mely szintén legfeljebb egy hét alatt visszaáll a korábbi szintre.

Bármilyen étel vagy anyag, mely a természetes fogakat károsíthatja, ugyanezt teheti az új fogorvosi munkákkal is: pl. csonthéjasok vagy csontszilánkok. Bizonyos esetekben célszerű lehet kerülni az erősen színes ételeket, italokat (kávé, vörösbor, piros paprika, erdei gyümölcs stb.) de ezekre külön felhívjuk majd a figyelmét.

Tömések, esztétikus restaurációk után

A tömések közül az ideiglenes, cement és amalgám tömések után 3 órán át ne rágjon, ne terhelje fogát. Az esztétikus (fényre kötő) restaurációknál nincs ilyen megkötés. Amennyiben a frissen elkészült fogfelületet néhány nap után is még érdesnek vagy magasnak érzi, kérjük, jelezze ezt orvosának a legközelebbi kezelés megkezdése előtt, de legfeljebb pár napon belül. Tartós (legfeljebb 1-2 hétig tartó) hideg-meleg érzékenység normális lehet, de bármilyen, Ön által elhúzódónak ítélt kellemetlenség esetén, kérjük, jelentkezzen!

Ragasztott munkák: betétek, koronák és hidak

Fix pótlások készítésekor - a készítés idejére - Ön ideiglenes koronákat kap. Ritkán előfordul, hogy az ideiglenes munka lemozdul, ilyenkor hozza magával ezt, hogy visszaragaszthassuk. Az ideiglenes koronáknak az esztétikum mellett nemegyszer funkcionális szerepe is lehet, ezért minden ilyen esetben, kérjük, hívja recepciónkat. Ideiglenesen beragasztott munkák mellett kerülje a ragacsos és/vagy kemény ételek, esetleg a rágógumi fogyasztását. Célszerű az ellenoldalon történő rágás.

Az érzéstelenítés elmúlta után az új fogak általában használatba vehetők, terhelhetők. Bizonyos ragasztócementek esetében ajánlott még néhány órán át kíméletes terhelésnek kitenni a fogakat, de ilyen esetben orvosa külön felhívja erre figyelmét. Emlékeztetjük, hogy az új harapási helyzet megszokása több-kevesebb időt igényel. Amikor a fogak formája, helyzete megváltozik, az agynak néhány napba telik az új helyzet sajátként történő felismerése. Amennyiben még néhány nap után is idegennek, magasnak érzi a pótlását, kérjük, jelezze ezt recepciónknak, hogy mielőbb időpontot tudjunk Önnek ajánlani.

Természetes, hogy az egyes kezelések után nyomás- és hőérzékenység lép fel. Ez a végleges beragasztás után néhány héttel meg fog szűnni. Orvosa ajánlásával esetleg fájdalomcsillapítók használata is megengedhető.

Bármilyen tartósan fennálló panasza esetén hívja rendelőnket, hogy mielőbb időpontot tudjunk Önnek ajánlani.

Foghúzás, műtéti beavatkozás

A foghúzást követő időszak legfontosabb mozzanata és a gyógyulás egyik alappillére, hogy a vér a sebbe bele tudjon alvadni. Ennek érdekében szigorúan tilos a sebet szívogatni, öblögetni. A tampont, melyre a rendelőben ráharaptatjuk, a húzás után 30-45 perccel kidobhatja. Ha ezek után még szivárgó vérzést észlel, azt nyelje le vagy köpje ki, de ne öblítsen legalább 36 órán át. Tilos a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a szívószál használata és ne fogyasszon tejterméket, kávét vagy apró olajos magvas ételeket legalább 72 órán át. A sebet az aznapi esti fogmosásnál még kerülje, de 36 óra elteltével már egy puha fogkefével óvatosan meg kell tisztítani. Bármilyen megterhelő fizikai munkát, sportot szintén legalább egy hétig kerüljön. A műtéti terület hűtése ajánlott (mélyhűtött zöldborsó többször, rövid ideig); fájdalomcsillapító és antibiotikum szükségességét orvosa bírálja el. Kérjük, az antibiotikum szedését folytassa a teljes előírt időtartamban, még a panaszok megszűnése esetén is.

A rendelőben kapott „Műtét utáni tanácsok” című nyomtatványunk minden tekintetben részletes útmutatást ad Önnek, de bármilyen kérdése, panasza (elhúzódó duzzanat, 3-4 nap múlva jelentkező fájdalom, allergiás tünetek, stb.) vagy egyéb, Ön által nem szokványosnak ítélt kellemetlenség esetén, azonnal vegye fel velünk a kapcsolatot.