+36 30 2222 777 Térkép

A baktériumokból készült édességek megelőzhetik a fogszuvasodást

A szájüregben lévő káros baktériumok szintjét csökkentő édességek lehetnek a legújabb fegyverek a fogszuvasodás elleni harcban. Ezek a fajta édességek meggátolják, hogy a szuvasodást okozó baktériumok megtapadjanak , és eróziót okozzanak a fogak felületén.

Az új módszernek köszönhetően a káros baktériumokat a nyállal együtt lenyeljük, majd kimosódnak a szervezetből. A cukormentes édességek úgy működnek, hogy egy jótékony típusú baktériumot (Lactobacillus paracasei) használnak fel arra, hogy a káros baktériumot (Streptococcus mutans) megkössék. Miközben az édességet szopogatjuk a jótékony baktériumok felszabadulnak a nyálba, majd a kártékony baktériumokhoz kötődnek, gátolva ezzel az ártalmas baktériumok képességét arra, hogy a fog felszínére tapadjanak.

A bizonyos probiotikus joghurtokban is megtalálható lactobacillus olyan jótékony organizmus, amely segít a táplálék lebontásában, a tápanyagok felszívódásában, és a hasmenést és más betegséget okozó kórokozók távoltartásában.

A német Organobalance GmbH által kifejlesztett főzött édességekkel a gyermekeket célozhatják meg, hogy megelőzhessék a korai fogszuvasodás kialakulását.

A szájüregben lévő legkárosabb baktériumok, a Streptococcus mutans a táplálékban lévő cukorral táplálkozik, amit olyan savvá erjeszt, ami megkezdi a fog felszínét. Jelenleg az egyetlen módszer a baktériumok számának csökkentésére a lepedék visszaszorítása rendszeres fogmosással és fogselyem használattal.

Az új édesség humán tesztelésére a kutatók különféle ízű cukrokat készítettek a jótékony baktériumok hőkezelt törzseiből. Hatvan felnőtt önkéntest két csoportra osztottak. Az első csoport ötször fogyasztott Lactobacullus paracasei tartalmú édességet másfél nap alatt, a másik csoport pedig placebót kapott. A Probiotics and Antimicrobial Proteins szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy a nyálminták elemzése alapján a jótékony baktériumot tartalmazó édességet fogyasztók 75 százalékában csökkent jelentős mértékben a Streptococcus mutans szintje már egyetlen cukor elszopogatása után, és ez a csökkenés a kísérlet teljes ideje alatt megmaradt.