+36 30 2222 777 Térkép

A leejtett étel öt másodperces törvénye

Van, aki szerint ostobaság. A szalmonella gyorsabb az emberi kéznél. Mások azt mondják, minden a helyszíntől és a gyorsaságtól függ.

fogorvos fogfehérítés fogászat Budapest kerület preventív XII blog

Alaptalan hiedelem, hogyha a földre ejtett ételt öt másodpercen belül felvesszük, akkor még nyugodtan elfogyaszthatjuk – állítja Paul Dawson, a Clemson Egyetem professzora, aki a National Geographic legújabb számában élesztette újra a vitát. Ő és tanítványai ugyanis úgy találták, hogy a szalmonellabaktérium akár négy hétig is megél száraz felületeken és rendkívül gyorsan telepszik át az ételekre.

Ez az eredmény némileg ellentmond a Connecticuti Főiskola diákjai által tapasztaltaknak. Ők ugyanis egy kísérlet során almaszeleteket és cukorkákat szórtak szét az iskola étkezdéjében. Az almadarabokon egy perc múlva tapadtak meg az első baktériumok, cukorkák esetében pedig öt perc kellett ehhez.

A legtöbb kutató szerint a hangsúly a helyszínen van! Ha kisgyermekünk elejti az utcán a kiflit (vagy cumiját), nyugodtan visszaadhatjuk neki, mivel kevesebb kórokozó van a járdán, mint a konyhapadlón – állítja Dr. Harley Rotbard, a Coloradói Orvosi Egyetem tanára. „Ezzel szemben a konyhakő igen szennyezett, mivel például a nyers hús kifröccsent levében sokkal több a káros baktérium, mint a talajban. A fürdőszoba csempéje ugyanilyen veszélyes lehet” – folytatja a professzor.

Érdekes számok:

100 milliárd: ennyi baktérium található a szánkban

100 trillió:  ennyi a gyomor-bélrendszerben

2,5 milliárd: egy gramm kerti földben található baktériumok száma

7,2 milliárd: egy átlagos konyharuha lakóinak száma

4000: egy átlagos irodai telefon négyzetcentiméterén

7,5: egy vécéülőke négyzetcentiméterén…