+36 30 2222 777 Térkép

Fúrás- és fájdalommentes módszer született?

Fúrás- és fájdalommentes módszer született?fogorvos műgyökér beültetés szájsebészet esztétikai blog hírlevél kerület fémmentes

 

A Leedsi Egyetem szakembereinek úttörő módszere örökre megoldhatja a fogtömés problémáját. Az új technológia már a foglyukadás legelső jeleinek észlelésekor használható. A lényege egy pepetidalapú folyadék, amelyet az orvosok szó szerint ráfestenek a fog felszínére. A peptidtechnológia a fogak természetes fejlődési folyamatának ismeretére alapul, és a sérült fogak regenerálódását idézi elő.

„Ez talán túlságosan jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, de végeredményben segítünk a sav miatt károsodott fognak, hogy helyreállítsa önmagát. Ez egy teljesen természetes, műtéti beavatkozás nélküli eljárás, amely tökéletesen fájdalommentes” – mondta az új módszer kidolgozását vezető Jennifer Kirkham, az egyetem fogorvosi intézetének munkatársa. A fogszuvasodást azok a szájban élő baktériumok okozzák, amelyek savat állítanak elő bizonyos élelmiszerekből. Ez a sav megtámadja a fogzománc ásványi anyagait, és mikroszkopikus lyukakat hoz létre annak felszínén. A szuvasodás előrehaladtával az apró nyílások méretükben és számukban is növekednek. Az erős fájdalom megakadályozása érdekében a sérült fogat végül ki kell fúrni és betömni, vagy teljesen eltávolítani. Sokakat már a fogfúrás puszta gondolata is visszatart attól, hogy felkeresse a fogorvosát, még akkor is, ha valóban szüksége lenne valamilyen kezelésre. A rendszeres ellenőrzések és a jelentéktelennek ítélt fogfájdalmak elhanyagolása miatt a már létező problémák tovább súlyosbodhatnak, és a többi fogon jelentkező fogszuvasodás legelső jelei is kezeletlenül maradnak. Ez egy ördögi kör, amely azonban megtörhető – idézte a módszert kidolgozó szakembereket a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál. A csodafolyadékot az egyetem vegyi karának szakemberei készítették Amalia Aggeli irányításával. A módszer már a laboratóriumon kívül is bizonyította hatékonyságot egy kis csoportnyi felnőtt esetében, akiknél a "foglyukadás" kezdeti jeleit fedezték fel. Az eredmények bebizonyították, hogy a P 11-4 nevű szer képes visszafordítani a károsodást, és helyreállítani a sérült fogszövetet.

Várjuk a kereskedelmi megjelenést itthon is.