+36 30 2222 777 Térkép

Gyermekeink fogai

Mit tehetünk gyermekeink fogaiért?

Gyakran tapasztaljuk azt a szülői nézetet, hogy a tejfogakkal nem kell olyan sokat törődni, mert egy idő után kihullanak maguktól és úgyis van másik, ami majd utána kinő és arra majd vigyázunk.

A tejfogak alatt helyezkednek el a maradó fogak pici csírái egy burokkal körülvéve, amely anyaméhként óvja azokat. Ez a védelem azonban sérülékeny: tejfogbalesetek, szuvasodások megbonthatják ennek a toknak a épségét és befertőzhetik a maradó fogat már abban az állapotban, amikor még elő sem bújt a csontból. Ebből következik, hogy a tejfogakra is kell vigyázni!

 

Tanítsuk meg nekik a helyes fogmosási technikát!

A gyermek keze még ügyetlen, mozgása nem annyira finom, mint egy felnőtté, így addig, amíg meg nem tanulja meg a megfelelő technikával és alapossággal megmosni a fogait, segítsünk neki!

Szenteljünk különös figyelmet az alábbi területeknek:

- felső és alsó hátsó fogak külső és hátsó felszíne,

- alsó elülső fogak nyelv felőli felszíne,

- felső és alsó szemfogak külső felszíne.

A fogat a piros-fehér (piros=íny, fehér=fog) szabálynak megfelelően az íny felől a fog teteje felé mossuk sepregető és/vagy apró, körkörös mozdulatokkal.

Kifejezetten gyermekeknek való fogkrémet használjunk 6 éves korig, majd 6 és 12 éves kor közt a junior változatot.

 

Vigyük el rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre!

Ahogy a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is rendszeres, félévenkénti fogászati szűrővizsgálat szükséges. Ezen alkalmak során figyeljük a fogak áttörési ütemét, a harapás és a fogak érintkezési felületek szabályosságát, az állcsontok fejlődését, a száj ápoltsági fokát. Szükség esetén fogszabályozási beutalót adunk, hiszen a korán felismert és kezelt esetek jobb gyógyulási hajlamot mutatnak és az eredmény is tartósabb. Nem utolsó sorban, kis pácienseink számára minden egyes látogatás a rendelőben jó alkalom a fogorvossal való ismerkedésre, a félelmek eloszlatására, a szorongás megszüntetésére. Felnőttként sokkal könnyebben fogja alávetni magát mind a rendszeres ellenőrzéseknek, mind az esetleg szükséges kezeléseknek.

 

Kérjük meg a fogorvost a barázdazárásra!

Barázdazárt őrlőfog

 

Barázdazárás alkalmával a rágófogak hegy-völgy rendszerének völgyeit töltjük fel speciális anyaggal, hiszen a völgyek legalja sokszor a fogkefe sörtéi számára elérhetetlen mélységben van. Ezek mélyére bejutnak a baktériumok és az ételmaradék is, mely remek tápanyagul szolgál számukra; tisztításkor viszont nem érjük el ezeket a területeket. Maga a barázdazárás egy fájdalmatlan és egyszerű beavatkozás: nem jár fúrással! Ennek során megtisztítjuk az őrlőfog felszínét, majd egy folyékony, fogszínű anyaggal feltöltjük a mélyedéseket, ezáltal megakadályozva a baktériumok és a lepedék bejutását, valamint késleltetve a fogszuvasodás kialakulásának idejét addig, amíg a gyermek meg nem tanul jó technikával fogat mosni. A gyermekek számára ez azért is jó ismerkedés a fogorvossal, mert "fúrással" nem jár, de mégis "megcsinálta a fogorvos a fogát".

Az anyag néhány év után kikophat, kitöredezhet a rágástól, ilyenkor a beavatkozás megismételhető – akár még felnőtt korban is. A legalkalmasabb idő azonban a maradó fogak áttörése utáni fél éven belül van. Ezen fogak előtörése először nem jár tejfog elvesztésével, ezért ajánlatos, hogy figyeljenek a szülők és a sor végén előtörő fogakkal jelentkezzenek kontrollra.

 

A beavatkozástól nem kell félni, hiszen fájdalmatlan és a száj néhány percig tartó szárazságán kívül (ami a kivitelezés tartósságához és pontosságához feltétlen követelmény) más kellemetlenséget nem okoz. A hat év körüli gyerekek ezt már jól viselik.

 

fogorvos gyökérkezelés szájsebészet preventív blog XII Budapest esztétikai

A kezelés előtt és utána