+36 30 2222 777 Térkép

Összefügg a rákkeltő vírussal a rossz szájhigiénia

A legújabb kutatás alátámasztja, hogy azok az emberek, akiknek rossz állapotban van a fogazata és az ínye, hajlamosabbak a bizonyos száj- és garatdaganatot okozó vírussal való fertőződésre.

A Cancer Prevention Research augusztusi számában megjelent amerikai kutatás azt mutatta, hogy a vizsgált több mint 3400 felnőtt közül a saját szájhigiéniájukat rossznak vagy kielégítőnek értékelő személyek nagyobb valószínűséggel szenvednek orális humán papillomavírus (HPV) fertőzésben, ami bizonyos esetekben rák kialakulásához vezethet. A fog- vagy fogínybetegségben szenvedő alanyok 10 százaléka bajlódott HPV-fertőzéssel, míg a saját szájhigiéniájukat jónak, illetve kiválónak értékelőknek csak 6,5 százaléka szenvedett a fertőzésben. Az eredmények azonban nem bizonyítják azt, hogy ténylegesen a fog- vagy fogínybetegségek okoznák a HPV-fertőzést. A houstoni Texas Egyetem Orvosi Központjának kutatói Christine Markham vezetésével a szájegészséget és a HPV-fertőzés kockázatának egyéb tényezőit is számításba vették, köztük a dohányzást és a több orális szexuális partnert, de a szájhigiénia még így is a HPV-fertőzés kockázatának 56 százalékos növekedésével állt összefüggésben.

Bár Markham szerint az összefüggés hátterében más magyarázatok is húzódhatnak, alapvetően több ok is van a szájegészség megőrzésére. „A jó szájhigiénia eredményeinktől függetlenül, az általános egészségi állapotunk szempontjából is fontos” – véli a szakértő