+36 30 2222 777 Térkép

Plazmaágyúval a fogszuvasodás ellen?

A technológia fejlődése néha a legmeglepőbb területeken is változásokat eredményez, így van ez a fogászatban is. Az évszázados harc a fogfájdalom és fogszuvasodás ellen újabb fordulatához érkezett! Két német egyetem, a lipcsei Leibniz-Institute of Surface Modifications intézet és a hamburgi Saarland egyetem kutatói két baktériummal, a fogszuvasodás leggyakoribb okozóinak számító Streptococcus és Lactobacillus casei különféle mutánsaival kísérleteztek.Néhány másodpercre tették ki a baktériumokkal fertőzött szöveteket a plazmasugárnak;  utóbbit a mikrobáknak csupán egy tízezrede élte túl, a plazma azonban nem okozott kárt a fogakat felépítő szövetben.

Ami a legfontosabb: a kezelés fájdalommentes! A fogfájás és az ezzel járó fogfúrás kellemetlen élménye megelőzhető. Persze, egyelőre a csillagháborús technológiának valószínűleg csillagok magasságában levő árai is vannak, de nagyon reménykeltőek az eredmények. Orvosi szempontból pozitívum, hogy a megelőzésre helyezi a hangsúlyt és a korokozókat már a fogszuvasodás előtt megsemmisíti.

Nézzük meg egyébként mi történik a foggal ha nem kezeljük, erről érzékletes leírást ad az Index cikke: "A baktériumok vékony filmréteget hoznak létre a fog felületén, megtámadják a fogzománcot, majd azon átjutva a fog anyagában tenyésznek tovább.  Az eredmény a lyukas fog, aminek a kezelése körülményes és fájdalmas fúrással jár."

Az első prototípusokra 3-5 évet kell várni, addig rendszeres fogmosás, fogselyem használat és ha van fájdalom, ha nincs: akkor is kontroll a fogorvosnál!

Források:

Index

Physorg.com