+36 30 2222 777 Térkép

Lexikon

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Érzékeny fogak

Mit tehetünk az érzékeny fogakkal – a megelőzés és a kezelés lehetőségei

Tapasztalta már, hogy hideg, meleg vagy édesség hatására megfájdultak a fogai?

Ha igen, ez valószínűleg fognyaki érzékenységet jelez. Felnőtteknél gyakran előfordul, hogy időnként érzékennyé válnak a fogaik hideg, meleg vagy édes ételek, italok fogyasztásakor. A fognyaki érzékenység miatti fájdalom nem állandó, többnyire időszakos, de néha nagyon kellemetlenné válhat, főleg savas ételek-italok fogyasztása után.

A fognyaki érzékenység vagy más szóval dentinérzékenység jellemzője, hogy a fent leírt ingerek, de akár hideg levegő belégzésének hatására átmeneti, éles fájdalom jelentkezik.

Leggyakrabban a fogíny visszahúzódását követően alakul ki a fognyaki érzékenység. Az ép fogíny (az alatta lévő kötő- és csontszövettel együtt) beborítja a fogak gyökerének külső felszínét, ezáltal védi az alatta lévő cement és dentin felszíneket a szájüregben jelentkező külső ingerektől. Az íny visszahúzódásával a fogak kevésbé szigetelő gyökérfelszínei szabaddá válnak és az így nyitottá váló dentincsatornák elvezetik az ingereket a fog belseje felé, ahol azok fájdalomként jelennek meg.

Fognyaki érzékenység esetén forduljon fogorvosához és beszélje meg a kezelés lehetőségeit.

Mit jelent a fognyaki érzékenység?

Ép, egészséges fogazat esetén a fogak belső keményállományát alkotó ún. dentint a fogak koronai részén a fogzománc, a gyökérfelszínén pedig cement borítja és védi. A fogzománc kopásával vagy az íny visszahúzódásával a jóval kevésbé ellenálló cement és dentin szabaddá válhat. Ez a jelenség legtöbbször a kemény sörtéjű fogkefével, túl erősen és rossz technikával (vizszintes sikálás) végzett fogmosás következménye. Bizonyos elméletek szerint azonban ez csak rásegít a fogak túlzott szorongatásával, éjszakai fogcsikorgatással járó megterhelésre. A dentinben számtalan mikroszkopikus méretű csatorna található, melyek a dentin felszínén nyílnak és a fog belsejében lévő idegvégződésekhez vezetnek. Így a hideg- és meleghatások, valamint az édességek, de akár a fogkefe érintése is a szabadon nyíló dentincsatornákon keresztül ingerli a fog belsejében lévő receptorokat, melyek sajnos csak fájdalomérzést tudnak kiváltani a fogakban.

Hogyan jön létre a fognyaki érzékenység?

A mai modern elméletek szerint a fognyaki érzékenység többnyire nem egy önálló kiváltó tényező miatt jön létre és a páciensek a legtöbb esetben tudnak tenni ellene. Mint azt korábban említettük, a dentinérzékenység jellemzője a hideg-meleg ételek, italok vagy édesség fogyasztásakor jelentkező hirtelen, éles fájdalom. Ez a jelenség a gyökérfelszínen  szabaddá váló mikroszkopikus dentincsatornákon keresztül alakul ki. A legfőbb kiváltó okok:

  1. Éjszakai fogcsikorgatás, gyakori túlzott szorongatás
  2. Helytelen, rossz technikával, túl nagy erővel végzett fogmosás.
  3. Túlságosan abrazív hatású, vagyis magas dörzsölőanyag tartalmú fogkrémekkel végzett fogmosás.
  4. Savas ételek, italok túlzott fogyasztása (gyümölcsök, vörösbor stb.)

A foggyökér szabaddá válása önmagában még nem feltétlenül igényel fogorvosi ellátást, de az érzékenység mértékétől függően fogkrémekkel, fogvédő krémekkel, ecseteléssel lehet konzervatív úton enyhíteni a panaszokat. Csak kifejezett esztétikai hátrányok, komolyabb érzékenység vagy ezekből a kikopott fognyaki területekből kiinduló szuvasodások esetén ajánlott a fognyaki tömések készítése. Ez utóbbi esetben azonban mindenképpen fogorvosi kezelés szükséges. A fogzománc kopása vagy az íny visszahúzódása miatt szabaddá vált dentin kevésbé ellenálló, mint a fogak koronáját borító fogzománc. A dentin a fogzománcnál jóval kevesebb ásványi anyagot tartalmaz és kevésbé tömör, ezért a bakteriális foglepedék hatására könnyebben szuvasodik. A főként helytelen fogmosás miatt kialakuló kopások azonban furcsa mód kifejezetten polírozott, elmeszesedett felszínűek is lehetnek és ezeknél inkább kevésbé találunk szuvasodást. A megfelelő kezelés alkalmazása érdekében feltétlenül kérje kezelőorvosa tanácsát.

pastedGraphic.pdf

 

Felnőtteknél gyakran előfordul, hogy időnként érzékennyé válnak a fogaik hideg, meleg vagy édes ételek, italok fogyasztásakor. A fognyaki érzékenység miatti fájdalom nem állandó, többnyire időszakos, de néha nagyon kellemetlenné válhat, főleg savas ételek-italok fogyasztása után.

A fognyaki érzékenység megelőzése

A fognyaki érzékenység elkerülhető, ha sikerül megelőzni fognyaki kopás kialakulását, a fogíny visszahúzódását. Általában a jól végzett szájhigiéne segít a fognyaki érzékenység megelőzésében is. Ajánljuk, hogy az éjszakai fogcsikorgatás megelőzésére kérjen segédeszközöket orvosától. A felesleges terhelés ilyen módon történő megszüntetése a fogakra jótékony hatással lehet és még a nem tökéletes fogmosási technika következményei is csekélyebbek lehetnek. Az ismert oszcillációs-rotációs, vagyis forgó-rezgő típusú elektromos fogkefékkel hatékonyabban lehet eltávolítani a lepedéket, mint a kézi fogkefékkel és nem okozunk felesleges terhelést a fog nyaki szövetein. Fogmosáskor ügyelni kell arra, hogy ne használjuk a fogkefét túl erős nyomással.

Fontos, hogy a naponta kétszeri, legalább két percig tartó fogmosást jó minőségű, puha sörtéjű fogkefével végezzük. Kérdezze meg fogorvosát, hogy melyik fogmosási módszert javasolja Önnek.

Savas ételek, italok fogyasztása után - bármily furcsa - legalább egy órán át NE mosson fogat, hanem igyon ásványvizet vagy rágjon rágógumit. A savak hatására meggyengült felszíni rétegek így visszaerősödhetnek és a fogmosás kevesebb kárt okozhat a fognyaki részeken.

Ínyvisszahúzódás esetén, fognyaki érzékenység alakulhat ki. Fogágybetegség esetén is gyakran tapasztalható a fognyaki érzékenység, mivel a gyulladt íny könnyen visszahúzódik a fogakról. Ha az íny visszahúzódása bekövetkezik, akkor a foggyökér felszíne, melyet egy dentinnek nevezett csontszerű anyag borít, szabaddá válik. A dentin, azaz a fognyak szabaddá válása tartós, visszafordíthatatlan jelenség, még akkor is, ha nem jár fognyaki érzékenységgel. Visszahúzódott íny esetén is nagyon fontos a jó szájhigiéne gyakorlása, mivel a lecsupaszodott fognyaki területeken könnyen kialakulhat a fognyaki szuvasodás.

Kapcsolódó cikkek