+36 30 2222 777 Térkép

Ha kínoz a bölcsesség…

Nehéz dolog a felnőtté válás és sajnos kevés embernek sikerül megúszni a vele járó fájdalmakat, különös tekintettel a bölcsességfogakra. Ritka szerencsés az, akinek nem kellett legalább egyszer szakemberhez fordulnia ezzel a problémával. Javasoljuk, hogy a legkisebb panasz esetén is forduljon szakemberhez és konzultáció mellett legalább egy röntgenfelvétel készüljön a bölcsességfogak körüli terület megvizsgálására.

A bölcsességfogakról

A bölcsességfogak a harmadik nagyőrlő fogak, a fogsor legutolsó tagjai, melyek utolsóként, a 20-as évek első felében vagy még később, sokszor fájdalmat okozva törnek elő. Az állcsontok és a fogak közötti méretbeli aránytalanság miatt nagyon gyakran nem férnek el a fogsorban, így sokszor csak egy részük bújik ki az íny alól. Emellett sokszor növekedési irányuk sem szabályos. Gyakran találkozunk az előttük lévő hetes fognak nekidőlő vagy hátrafelé növő bölcsességfogakkal. Elhelyezkedésük miatt a rágásban alig vesznek részt. Méretük változó: az alsók lehetnek nagyobbak, mint az előttük lévő nagyőrlők, de sokszor inkább csökevényesek, az átlagnál kisebb méretűek és gyökereik általában kúposan összetartók. Ezek miatt eltávolításuk gyakran könnyebb, mint más fogaké!

Milyen gondokat okozhatnak a bölcsességfogak?

Fogszuvasodás – Mivel a bölcsességfogak a fogsor leghátsó részén helyezkednek el, ezért tisztításuk nagyon nehéz, sokszor lehetetlen. Ha részben íny fedi őket, akkor még a fogmosás szempontjából nagyon ügyes páciens sem tudja kitisztítani a fog és az azt fedő íny közötti tasakot. Emiatt a bölcsességfogak az előtörésük után igen hamar szuvasodni kezdenek. Sőt a bölcsességfogak kivételekor találkoztunk már olyan esettel is, amikor az elő nem tört, ínnyel részben fedett fog észrevétlenül kezdett szuvasodni. Ráadásul, ha az előttük lévő hetes fognak dőlnek neki, akkor a két fog közötti rés semmilyen eszközzel sem tisztítható. Az ebbe a résbe beszoruló ételmaradék és az itt lerakódó lepedék mindkét fogat károsítja, tehát a tisztíthatatlan, szabálytalanul álló nyolcas fogak veszélyeztetik a hetes fogak épségét is. A két fog között állandóan ott maradó lepedék miatt a hetes fog is szuvasodni kezd. Sőt a fogágya – tehát a fogat tartó csont – is veszélybe kerül. A tisztíthatatlanság miatt a hetes körüli csont felszívódhat, és ezért a fog mozgathatóvá válhat. Tehát, ha nem kerül ki időben a bölcsességfog, akkor a páciens elveszítheti a hetes fogát is, mely - szemben a nyolcassal – a rágásban nagyon fontos fog.

Gyulladás – Talán a leggyakoribb, igen fájdalmas probléma a részben áttört bölcsességfogakat fedő íny gyulladása. Ilyenkor a fog és az azt fedő íny között lévő, fogkefével elérhetetlen tasakban lepedék marad, mely gyulladást okoz. A fog felett az íny megduzzad, fájdalmassá válik, a tasakból pedig gyakran genny nyomható ki. Súlyosabb esetben a gyulladás a környező lágyrészekre, rágóizmokra is ráterjed. Ilyenkor a páciens sokszor belázasodik, az arca megduzzad, szájzára alakul ki. A bölcsességfogak körüli tasakok, előrehaladott gyulladás esetén, akár kórházi kezelést igénylő, életet veszélyeztető gyulladás forrásai is lehetnek.

Cysták – Főleg az alsó nyolcasok körül alakulhatnak ki cysták. Ezek a csontban észrevétlenül, fájdalmatlanul, akár évekig növekvő, folyadékkal telt tömlők. Mivel általában panaszmentesek, így sokszor csak véletlenül, röntgenvizsgálattal diagnosztizálják őket. Növekedésük során a körülöttük lévő csont lassan felszívódik, ezért meggyengül. Emellett, ha a ciszta eléri a hetes és hatos fogakat, akkor azok elhalását is okozhatja. Az extrém nagyméretű ciszták miatt az állcsontok meggyengülnek, és akár kisebb ütés vagy rágás hatására el is törhetnek.

Daganatok – A fogakat áttörésük előtt körülvevő lágyszövetből vagy a fog körüli cisztából igen ritkán daganatok alakulhatnak ki. Ezeknek a kezelése komoly, kórházi fekvő osztályon végzett műtétet jelent.

A bölcsességfogak eltávolítása

A fogeltávolítás – főleg a bölcsességfogaké – majdnem mindenki számára ijesztő és nagyon rossz hírű beavatkozás: gyakran hallunk pácienseinktől rémtörténeteket arról, hogy ismerőseiknek milyen nagy szenvedések árán sikerült „kivésni” a bölcsességfogaikat. Ez a félelem azonban indokolatlan! Ma már a nyolcasok kivétele, ha az megfelelő szaktudással, tapasztalattal és műszerekkel történik, akkor egyáltalán nem fájdalmas. Elmondhatjuk, hogy a DENTUS-ban a fogak eltávolítását kórházi gyakorlattal rendelkező szájsebészek végzik. Ennek köszönhetően pácienseink sokszor meglepődnek és egyben meg is könnyebbülnek a bölcsességfogaik kivétele után, mert sokkal rosszabb élményre számítanak, mint amit végül ténylegesen átélnek.

A bölcsességfogak, ha teljesen kinőttek, és meg lehet fogni őket, akkor általában könnyen eltávolíthatóak. Ezzel szemben, ha csak egy kis részük bújt ki, akkor műtétre van szükség a kivételükhöz. Ilyenkor a fogat fúróval fel kell szabadítani, és helyet csinálva neki kifordítani a helyéről. Szerencsére ezek a fogak – mivel nem rágunk velük – szinte nem is rögzülnek a csontban. Így, ha fúróval elég helyet csinálunk nekik és megtaláljuk a megfelelő irányt, akkor erőlködés nélkül könnyen kiemelhetőek a csontból.

A sebgyógyulás és a beavatkozás utáni kellemetlenségek annál enyhébbek, minél könnyebben, minél kisebb „gyötrés” árán tudjuk kivenni a fogakat. Ezért van az, hogy műtéti bölcsességfog-eltávolítás után sokszor kevesebb az utópanasz vagy a komplikációkkal teli sebgyógyulás. Tehát, ha a röntgenkép alapján előre láthatóan a fog feltárás nélkül eltávolítható lenne, de nehezen, akkor érdemesebb inkább a műtétet választani. A fent leírtak miatt azonban, ennek hallatán, ne ijedjen meg, gyorsan túl lesz rajta!

Helyi érzéstelenítés vagy altatás?

A bölcsességfogak kivételét a legtöbb esetben helyi érzéstelenítésben végezzük el. A mai érzéstelenítőszerekkel még a hosszabb ideig tartó műtét is teljesen fájdalmatlanná tehető. A négy bölcsességfogat – ha mindegyiket ki kell venni – általában külön-külön szoktuk eltávolítani. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy nem lehet a „teljes szájat” egy időben elzsibbasztani, a másik az, hogy így rövidebb ideig tart a kezelés, és így a páciensnek nem olyan fárasztó.

Emellett, ha igény van rá, mert a páciens nagyon „félős”, nagyon szorong a beavatkozás miatt, vagy szeretné, ha egyszerre több fogat is eltávolítanánk, akkor altatásra is van lehetőség a DENTUS-ban. Aneszteziológus, tehát altató szakorvos és asszisztens segítségével éber szedációs állapotban tudunk nagyobb, hosszú ideig tartó kezeléseket elvégezni úgy, hogy a páciens nem emlékszik a beavatkozás esetleges kellemetlenségeire.

Mi várható a bölcsességfogak eltávolítása után?

A nyolcasok kivétele után – mint minden beavatkozás után – kisebb kellemetlenségek azért várhatóak. Az arc bedagadhat, enyhe fájdalomra, kisebb szájzárra lehet számítani. Így a páciens néhány napig nehezebben tud rágni, enni. Ezek a panaszok azonban hamar, pár nap alatt megszűnnek, ha a páciens betartja a gyógyulási idő alatt betartandó utasításokat. Ezeket mi minden alkalommal a kezelés után részletesen elmondjuk. De mivel nem biztos, hogy a páciens a műtét vagy foghúzás izgalmában minden fontos tudnivalót meg tud jegyezni, ezért ezeket a jó tanácsokat e-mailben is elküldjük vagy papíron átadjuk.

A kezelésre való bejelentkezéshez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:

Vezetéknév:
Keresztnév:
Az Ön email címe:
Telefonszáma:
Preferált kezelési időpont:
Alternatív kezelési időpont:
Probléma leírása:
Ellenőrző kód: Captcha Nem tudom elolvasni. Kérek egy másik kódot!