+36 30 2222 777 Térkép

Ha kínoz a bölcsesség…

Nehéz dolog a felnőtté válás és sajnos kevés embernek sikerül megúszni a vele járó fájdalmakat, különös tekintettel a bölcsességfogakra. Ritka szerencsés az, akinek nem kellett legalább egyszer szakemberhez fordulnia ezzel a problémával.
Javasoljuk, hogy amennyiben még nem tudja, mi a helyzet a bölcsességfogaival, illetve a legkisebb panaszt is érzi, forduljon szakemberhez és konzultáció mellett legalább egy röntgenfelvétel készüljön a bölcsességfogak körüli terület megvizsgálására.

Bölcsességfog szűrés - kinek ajánljuk?

-    aki fogszabályozás előtt áll

-    felnőttek, akiknek még sosem készült panoráma röntgen és nem tudják, hogy van-e bölcsességfoguk

-    leendő kismamáknak, gyermekvállalás előtt

-    akinek torlódott/torlódik a fogazata

-    az állcsontok hátsó részében érzett fájdalom, gyulladás esetén

-    aki a hátsó fogait nehezen tudja tisztítani

Mit nyújtunk?

-    felkészült szakembereket, megfelelő gyakorlattal

-    szükség esetén szájsebész szakorvost, altatóorvost - link

-    digitális röntgenek (panoráma is) helyben

-    szükség esetén CT diagnosztika, kiértékelés

-    körültekintő műtéti előkészítést

-    részletes felvilágosítás az egyedi esetről, hogy Ön a legjobb döntést hozza meg

-    fájdalommentes beavatkozást

-    részletes műtét utáni tanácsok a gyorsabb, panaszmentesebb gyógyulás érdekben - írásban átadva

Rólunk mondták

Kedves DENTUS! Végre egy rendelő, ahol a csúcs-technológia ötvöződik a humánummal!!! Szeretném megköszönni Dr. Horváth Csaba gyors, pontos, fájdalommentes munkáját és megnyugtató magabiztosságát. Almási Tímea férfiakat meghazudtoló humorát és a szakszerű aszissztenciáját. A recepció mindenre kiterjedő tanácsadását és a rugalmas időpontokat. S végül, de nem utolsó sorban a konzíliumot (mert a DENTUS-nál minden műtétet gondos előkészület előz meg) és azt, hogy létrejött egy ilyen emberközpontú, új irányt mutató rendelő és egy remek Csapat. Még annyit fűznék hozzá, hogy műtéteim /4 bölcsességfog / másnapján már munka képes voltam: ez magáért beszél. Még egyszer mindent köszönök! Mohácsi Petra

Kérjen időpontot konzultációra itt.

A konzultáció ingyenes, amennyiben a konzultáció alkalmával bármilyen egyéb kezelést végzünk Önnek. Egy foghúzás előtt javasolt a fogtisztítás, így akár ennek elvégzésével is ingyenes a konzultáció, az állapotfelmérés, a szájüregi rákszűrés.

Bővebb információk:

A bölcsességfogakról

A bölcsességfogak a harmadik nagyőrlő fogak, a fogsor legutolsó tagjai, melyek utolsóként, a 20-as évek első felében vagy még később, sokszor fájdalmat, torlódást okozva törnek elő. Az állcsontok és a fogak közötti méretbeli aránytalanság miatt nagyon gyakran nem férnek el a fogsorban, így sokszor csak egy részük bújik ki az íny alól. Emellett sokszor növekedési irányuk sem szabályos. Gyakran találkozunk az előttük lévő hetes fognak nekidőlő vagy hátrafelé növő bölcsességfogakkal. Elhelyezkedésük miatt a rágásban alig vesznek részt, a hangkpézésben és esztétikában pedig egyáltalán nem. Méretük változó: az alsók lehetnek nagyobbak, mint az előttük lévő nagyőrlők, de sokszor inkább csökevényesek, az átlagnál kisebb méretűek és gyökereik általában kúposan összetartók. Ezek miatt eltávolításuk gyakran könnyebb, mint más fogaké!

Milyen gondokat okozhatnak a bölcsességfogak?

Fogszuvasodás – Mivel a bölcsességfogak a fogsor leghátsó részén helyezkednek el, ezért tisztításuk nagyon nehéz, sokszor lehetetlen. Ha részben íny fedi őket, akkor még a fogmosás szempontjából nagyon ügyes páciens sem tudja kitisztítani a fog és az azt fedő íny közötti tasakot. Emiatt a bölcsességfogak az előtörésük után igen hamar szuvasodni kezdenek. A bölcsességfogak kivételekor találkoztunk már olyan esettel is, amikor az elő nem tört, ínnyel részben fedett fog észrevétlenül kezdett szuvasodni. Ráadásul, ha az előttük lévő hetes fognak dőlnek neki, akkor a két fog közötti rés semmilyen eszközzel sem tisztítható. Az ebbe a résbe beszoruló ételmaradék és az itt lerakódó lepedék mindkét fogat károsítja, tehát a tisztíthatatlan, szabálytalanul álló nyolcas fogak veszélyeztetik a hetes fogak épségét is. A két fog között állandóan ott maradó lepedék miatt a hetes fog is szuvasodni kezd. Sőt, annak fogágya – tehát a fogat tartó csont – is veszélybe kerül. A tisztíthatatlanság miatt a hetes körüli csont felszívódhat és ezért a fog mozgathatóvá válhat. Tehát, ha nem kerül ki időben a bölcsességfog, akkor a páciens elveszítheti a hetes fogát is, mely - szemben a nyolcassal – a rágásban nagyon fontos.

Gyulladás – Talán a leggyakoribb, igen fájdalmas probléma, a részben áttört bölcsességfogakat fedő íny gyulladása. Ilyenkor a fog és az azt fedő íny között lévő, fogkefével elérhetetlen tasakban lepedék marad, mely gyulladást okoz. A fog felett az íny megduzzad, fájdalmassá válik, a tasakból pedig gyakran genny nyomható ki. Súlyosabb esetben a gyulladás a környező lágyrészekre, rágóizmokra is ráterjed. Ilyenkor a páciens sokszor belázasodik, az arca megduzzad, szájzára alakul ki. A bölcsességfogak körüli tasakok, előrehaladott gyulladás esetén, akár kórházi kezelést igénylő, életet veszélyeztető gyulladás forrásai is lehetnek.

Cysták – Főleg az alsó nyolcasok körül alakulhatnak ki cysták. Ezek a csontban észrevétlenül, fájdalmatlanul, akár évekig növekvő, folyadékkal telt tömlők. Mivel általában panaszmentesek, így sokszor csak véletlenül, röntgenvizsgálattal diagnosztizálják őket. Növekedésük során a körülöttük lévő csont lassan felszívódik, ezért meggyengül. Emellett, ha a ciszta eléri a hetes és hatos fogakat, akkor azok elhalását is okozhatja. Az extrém nagyméretű ciszták miatt az állcsontok meggyengülnek és akár egy kisebb ütés vagy a rágás hatására el is törhetnek.

Daganatok – A fogakat áttörésük előtt körülvevő lágyszövetből vagy a fog körüli cisztából igen ritkán daganatok alakulhatnak ki. Ezeknek a kezelése komoly, kórházi fekvő osztályon végzett műtétet jelent.

Hogyan történik a bölcsességfogak eltávolítása

A fogeltávolítás – főleg a bölcsességfogaké – majdnem mindenki számára ijesztő és nagyon rossz hírű beavatkozás: gyakran hallunk pácienseinktől rémtörténeteket arról, hogy ismerőseiknek milyen nagy szenvedések árán sikerült „kivésni” a bölcsességfogaikat. Ez a félelem azonban indokolatlan! Ma már a nyolcasok kivétele, ha az megfelelő szaktudással, tapasztalattal és műszerekkel történik, akkor egyáltalán nem fájdalmas. Elmondhatjuk, hogy a DENTUS-ban akár kórházi gyakorlattal rendelkező szájsebész és altató team is rendelkezésre áll bonyolultabb fogeltávolításhoz. Ennek köszönhetően pácienseink sokszor meglepődnek és egyben meg is könnyebbülnek a bölcsességfogaik kivétele után, mert sokkal rosszabb élményre számítanak, mint amit végül ténylegesen átélnek.

A bölcsességfogak, ha teljesen kinőttek, és meg lehet fogni őket, akkor általában könnyen eltávolíthatóak. Ezzel szemben, ha csak egy kis részük bújt ki, akkor műtétre van szükség a kivételükhöz. Ilyenkor a fogat fúróval fel kell szabadítani és helyet csinálva neki, kifordítani a helyéről. Szerencsére ezek a fogak – mivel nem rágunk velük – szinte nem is rögzülnek a csontban. Így, ha fúróval elég helyet csinálunk nekik és megtaláljuk a megfelelő irányt, akkor erőlködés nélkül, könnyen kiemelhetőek a csontból.

A sebgyógyulás és a beavatkozás utáni kellemetlenségek annál enyhébbek, minél könnyebben, minél kisebb „gyötrés” árán tudjuk kivenni a fogakat. Ezért van az, hogy műtéti bölcsességfog-eltávolítás után sokszor kevesebb az utópanasz vagy a komplikációkkal teli sebgyógyulás. Tehát, ha a röntgenkép alapján előre láthatóan a fog feltárás nélkül eltávolítható lenne, de nehezen, akkor érdemesebb inkább a műtétet választani. A fent leírtak miatt azonban, ennek hallatán, ne ijedjen meg, gyorsan túl lesz rajta!

Helyi érzéstelenítés vagy altatás?

A bölcsességfogak kivételét a legtöbb esetben helyi érzéstelenítésben végezzük el. A mai érzéstelenítőszerekkel még a hosszabb ideig tartó műtét is teljesen fájdalmatlanná tehető. A négy bölcsességfogat – ha mindegyiket ki kell venni – általában külön-külön szoktuk eltávolítani. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy nem lehet a „teljes szájat” egy időben elzsibbasztani, a másik az, hogy így rövidebb ideig tart a kezelés és így a páciensnek nem olyan fárasztó.

Emellett, ha igény van rá, mert a páciens nagyon „félős”, nagyon szorong a beavatkozás miatt, vagy szeretné, ha egyszerre több fogat is eltávolítanánk, akkor altatásra is van lehetőség a DENTUS-ban. Aneszteziológus (altató szakorvos és szakasszisztense) segítségével, éberszedációs állapotban tudunk nagyobb, hosszú ideig tartó kezeléseket elvégezni úgy, hogy a páciens nem emlékszik a beavatkozás esetleges kellemetlenségeire.

Mi várható a bölcsességfogak eltávolítása után?

A nyolcasok kivétele után – mint minden beavatkozás után – kisebb kellemetlenségek azért várhatóak. Az arc bedagadhat, enyhe fájdalomra, kisebb szájzárra lehet számítani. Így a páciens néhány napig nehezebben tud rágni, enni. Ezek a panaszok azonban hamar, pár nap alatt megszűnnek, ha a páciens betartja a gyógyulási idő alatt betartandó előírásainkat. Ezeket mi minden alkalommal a kezelés után részletesen elmondjuk, de mivel nem biztos, hogy a páciens a műtét vagy foghúzás izgalmában minden fontos tudnivalót meg tud jegyezni, ezért ezeket a jótanácsokat e-mailben is elküldjük vagy papíron átadjuk.

A kezelésre való bejelentkezéshez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:

Vezetéknév:
Keresztnév:
Az Ön email címe:
Telefonszáma:
Preferált kezelési időpont:
Alternatív kezelési időpont:
Probléma leírása:
Ellenőrző kód: Captcha Nem tudom elolvasni. Kérek egy másik kódot!