+36 30 2222 777 Térkép

Esztétikai fogászat

Az esztétika önmagában nagyon szubjektív kérdés, de a fogászat története során bizonyos esztétikai kérdésekben már említhetünk szabályokat. Célunk, hogy ezen szabályok mentén, de mindenkor a páciens ízlését, igényeit is figyelembe véve készítsük el munkáinkat. Az esztétikai fogászat körébe tehát számos, igen különböző típusú beavatkozás sorolható, melyeknek mind az a célja, hogy esztétikai kompromisszumok nélküli helyreállítás készüljön.

Amikor a hétköznapi nyelv „tömést” említ, mi esztétikus restaurációra gondolunk. Büszkén valljuk, hogy a kezünk közül kikerülő „tömés” nem egy egyszerű fehér folt a fogon, hanem sokkal inkább egy színében, formájában a valódi fog anatómiai és optikai tulajdonságait a lehető legjobban utánzó restauráció. Ezek elkészítése során különböző színekből, réteges felépítéssel - ha szükséges, akár mesterséges „hibák” elhelyezésével – igyekszünk a környezetébe illeszkedő fogat formázni.

Az orvos kezével létrehozható formák és megoldható helyzetek széles körén túl szükség lehet fogtechnikai munkák felhasználására is. Ezek közül a „tömések” helyén alkalmazhatók a betétek (inlay/onlay) különböző fajtái. Kerámia, hibrid kerámia vagy cirkon betétekkel élethűen helyreállíthatók az igen komolyan sérült, letört fogak is.

Ezekből a betétekből üvegszálas merevítés segítségével inlay hidat is készíthetünk, mellyel hiányzó fogakat pótolunk csiszolás nélkül! Még a legtökéletesebben ápolt fogak esetében is előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva (pl. baleset) egy fogat el kell távolítani. Ha Önnek a hiányzó foga mellett ép fogai vannak, érthető módon nem szeretné, ha ezeket le kéne csiszolni a foghiány pótlására. Erre a helyzetre jelent jó megoldást - a beültetés mellett - a fogak csiszolása nélkül rögzíthető inlay híd.

Elsősorban felső frontfogak esztétikai korrekciójára szolgálnak a porcelán héjak/porcelán jacket koronák. Ilyenkor a fog preparálásával (bizonyos mennyiségű saját foganyag elcsiszolásával) helyet képezünk a lenyomat alapján készülő technikai munkának, melyet ragasztással rögzítünk. A fogak felületi, színbeli, formai vagy helyzeti rendellenességeit tudjuk ily módon korrigálni. A fogak közötti rések hosszadalmas fogszabályozó kezeléssel történő eltüntetését is kiválthatjuk ily módon.