+36 30 2222 777 Térkép

Gyökérkezelés

Rendelőnkben minden körülmények között a saját fogazat megtartására törekszünk, és ennek a törekvésnek igen fontos eleme a gyökérkezelés. Éppen ezért bármilyen kellemetlen élmény fűződik korábbi, hasonló beavatkozásokhoz, mindenképpen szükséges számba vennünk a lehetőségek között.

Gyökérkezelésre több esetben is sor kerülhet: például fájdalmas (begyulladt) fog esetén a páciens fájdalmának azonnali megszüntetése céljából; nagyon mély szuvasodások ellátásakor a következményes fogbélgyulladás megelőzése miatt; korábban elhalt (gyökércsúcs körüli cisztával diagnosztizált) fogak esetében a góc megszüntetése céljából.

A gyökérkezelés folyamata két alapvető részre osztaható: az első fázisban a fog belsejében található üreg és gyökércsatornák kitisztítása, feltágítása, fertőtlenítése történik; ez gyakran többszöri gyógyszeres kezelést is jelent. A második részben a kifertőtlenített csatornarendszer gyökértöméssel való ellátása, légmentes lezárása történik. Mivel az egész folyamat a fog belsejében, egy nagyon szűk, a kezelőorvos számára szemmel nem látható helyen zajlik, alapvető fontosságú a gyökércsatorna hosszának pontos ismerete és precíz tágítása (kitakarítása). Korábban ezt kizárólag többszöri röntgenfelvételekkel és csak hozzávetőlegesen lehetett meghatározni. Rendelőnkben a digitális röntgenfelvételek mellett azonban kizárólag e célból elektronikus gyökércsatorna bemérő és tágító műszert alkalmazunk. E csúcstechnológiát képviselő berendezés tizedmilliméteres pontossággal határozza meg és teszi kijelzőjén láthatóvá a kezelőorvos számára a kérdéses munkahosszt, valamint a hozzá kapcsolódó motor segítségével fel is tágítja a csatornát állandó fordulatszám és nyomaték ellenőrzés mellett. A művelet második fázisában elkészülő gyökértömés technikája olyan, hogy a későbbi beavatkozásokat nem nehezíti.

A fog így még hosszú évekig természetes rögzítésével maradhat a helyén, szükség esetén gyökércsappal, koronával vagy más restaurációval tökéletes funkciót és esztétikát biztosítva tulajdonosának.

A gyökérkezelés kiegészítő beavatkozása lehet a rezekció, melyről itt olvashat.