+36 30 2222 777 Térkép

Több, mint 4000 berakott implantátum tapasztalata…

A legtöbb ember tart attól, hogy idegen anyag kerüljön a szervezetébe, legyen szó akár gyógyszerről, akár implantátumokról. Azonban nemzetközi kutatási adatokkal is alátámasztott tény, hogy a szigorú előírások pontos betartása esetén az implantológia napjaink egyik legmegbízhatóbb fogászati eljárása lett. Szakembereink kiterjedt tudásának és tapasztalatának köszönhetően, Ön újra azt a kényelmet érezheti, amit saját egészséges fogai biztosítottak.

Az implantáció napjainkra igen fejlett, több évtizedes múlttal rendelkező beavatkozás típus lett. Sok olyan foghiányt oldunk meg implantátumra épített rögzített pótlással, amit nélküle csak kivehető protézissel lehetne, illetve kivehető fogpótlást tudunk olyan stabillá tenni, mintha ragasztott pótlás lenne. A folyamat során egy, a szervezet számára nem idegenként felismert, titán csavar kerül az állcsontban rögzítésre. A művelet gyors, kíméletes, fájdalommentes. A beavatkozás után egy-két napig elképzelhető, hogy borogatásra, esetleg fájdalomcsillapítóra lehet szüksége, de semmiképp nem fogja zavarni a mindennapi teendőiben, életvitelében. A szájában változást nem fog észlelni, mert a 7-10 nap múlva eltávolított varratok után, a gyógyult íny alatt zajlik a csontos rögzülés. Ennek ideje - szélső értékeket figyelembe véve – 3 és 12 hónap között mozog, melyet a behelyezéskor tudunk pontosítani. A csontos rögzülés után fog igazán változást érezni, ekkor ugyanis a rögzített pótlások (koronák, hidak) változatos fajtáit fogjuk tudni ráépíteni, és Önnek ismét a saját fogaihoz mind esztétikában, mind funkcióban hasonló fogai lesznek. A gyógyulás idejére, szükség esetén, természetesen ideiglenes pótlásokat tudunk tervezni.

Az implantációval kapcsolatban leggyakrabban felmerülő „kilökődés” kérdését külön kell választani az emberi szervek átültetésével kapcsolatban emlegetett „kilökődéstől”. Ez utóbbi esetben ugyanis a beültetett szervet a gazdaszervezet idegennek ismeri fel, immunreakciót indít ellene, védekezik, melynek során a beültetett szerv sejtjeinek működése leáll, a szerv elhalhat, kilökődhet. Az implantátumok esetében ilyen reakció nem lép fel, mert a szervezet „észre sem veszi” a titán csavart. Az esetek igen kis százalékában (sebészi statisztika: 1-2%) mégis stabilitásukat vesztő implantátumok esetében azonban egész más folyamatok állnak a háttérben: az implantátum nyaka körüli elégtelen tisztítás miatt felgyülemlő lepedék gyulladást okoz, mely - épp a szervezet védelme érdekében – a nyálkahártya gyors terjeszkedését okozza. Ez a hámszövet „körbenövi” az implantátum „gyökerét”, mely ezáltal elveszti csontos rögzülését, az implantátum„kilökődik”. Hogy az ilyen esetek előfordulását minimalizáljuk, a sebészi beavatkozás - gondos tervezést követően - a legnagyobb körültekintéssel zajlik, majd egy igen részletes útmutatót adunk át paciensünknek, hogy közvetlenül a műtét után mire legyen tekintettel. Az implantációk sikerességének szintén része az egyéni szájhygiénében alkalmazandó új eszközök és módszerek ismertetése.

A fogászati implantáció a fog gyökerének és az azt rögzítő szöveteknek a mesterséges helyreállítása, ezért nevezhetjük műgyökérnek vagy beültetett fognak. A fogászati implantátum beültetésének célja, hogy olyan felépítményt hordozzon, mely megjelenésében, feladatában fogat vagy fogak csoportját utánozza, helyettesíti. A legelterjedtebb implantátumok az ún. osseointegrált típusok: ezek olyan felületkezelt titán csavarok, melyek közvetlenül a fogakat is rögzítő csontban kerülnek elhelyezésre és gyógyulásuk során a csontsejtek belenőnek a műgyökér felszínének mikroszkopikus réseibe, mereven rögzítve azt.

Az implantátumok sikeres beültetését és rövidtávú használatát követően kialakuló "kilökődések" két fő okra vezethetők vissza: tervezési hiba miatt túlterhelt műgyökér, illetve higiéniai okokból kialakuló periimplantitis (implantátum körüli gyulladás). Az első eset elkerülhető a szigorú tervezési szabályok betartásával: a mi sikerünk csak hosszútávon siker, ezért a tervezésben kompromisszum nincsen. Ez a páciens számára azt jelenti, hogy ha adott pótlás elkészítéséhez a szabályok szerint szükséges darabszámú implantátumot nem tudjuk beültetni (csontkínálat, költségek, stb.), akkor nem kevesebb implantátumra készítjük el a pótlást, mert idő előtt elvesztenénk, hanem másik megoldást keresünk! A második ok elkerülhető a páciens megfelelő tájékoztatásával: a szükséges fogtisztító eszközök bemutatásával és azoknak a páciens részéről történő lelkiismeretes használatával, majd rendszeres rendelői ellenőrzésével. Erős dohányosok vagy cukorbeteg páciensek esetében ezeknek kiemelkedő jelentősége van. A titán implantátumokról azonban elmondható az a megnyugtató tény, hogy a szervezet nem ismeri fel idegenként, “nem látja”, ezért a szervátültetéseknél jelentkező immunválasz és az evvel kapcsolatos valódi kilökődés kérdése itt egyáltalán nem merül fel. Összességében elmondható, hogy az implantáció a fogászatban alkalmazott módszerek egyik legbiztosabb típusa, a vele járó kellemetlenségek és kockázatok mára szinte elhanyagolhatóan kicsik, viszont hosszú távú megbízhatósága kiemelkedő.

http://www.implantsforlife.info/

A kezelésre való bejelentkezéshez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:

Vezetéknév:
Keresztnév:
Az Ön email címe:
Telefonszáma:
Preferált kezelési időpont:
Alternatív kezelési időpont:
Probléma leírása:
Ellenőrző kód: Captcha Nem tudom elolvasni. Kérek egy másik kódot!