Warning: date_default_timezone_get(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/dentus.hu/html/configs/remote.php on line 43

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /var/www/dentus.hu/html/configs/remote.php:43) in /var/www/dentus.hu/html/includes/initialize.php on line 9

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/www/dentus.hu/html/configs/remote.php:43) in /var/www/dentus.hu/html/includes/initialize.php on line 9

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/dentus.hu/html/configs/remote.php:43) in /var/www/dentus.hu/html/includes/initialize.php on line 16
Igaz, hogy minden terhesség néhány fog elvesztésével jár? - dentus
+36 30 2222 777 Térkép

Igaz, hogy minden terhesség néhány fog elvesztésével jár?

A női szervezet a terhesség alatt bonyolult változáson megy keresztül. A hormonális átalakulások ugyanis az egész testet érintik, így a szájüreget is. Gyakorta felléphet például ínygyulladás, amelyért a száj nyálkahártyában található ösztrogén receptorok a felelősek. A leendő anyukák ettől könnyen megijedhetnek, ilyenkor ugyanis kevésbé mernek a baba miatt orvosi beavatkozásokra vállalkozni. Szerencsére már léteznek olyan, a fogászati beavatkozások során használt anyagok, amelyektől egyáltalán nem kell félniük a hölgyeknek. Azoknak viszont, akik várandosságot terveznek a közeljövőben, mégis javasolt, hogy a beavatkozások már a terhesség előtti időszakban megtörténjenek, így a későbbiekben csupán a rendszeres tisztításra és kontrollra lesz szükség.

Az előző generációk népszerű vélekedése volt, hogy a kismamák számára minden terhesség néhány fog elvesztésével jár. Ma már elmondhatjuk, hogy megfelelő szájhigiéne mellett ez egyáltalán nem törvényszerű!

Egyrészt a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások fokozzák az ínygyulladás kockázatát. Az ösztrogén és progeszteron szint emelkedése miatti ínyduzzanat elősegíti az ínygyulladást, valamint a fogágybetegséget előidéző kórokozók szaporodását is. Az íny állapotának változása legkifejezettebben a második és a nyolcadik hónap között észlelhető. A hormonális változások fokozzák a plakkbaktériumok iránti érzékenységet, ezáltal a már meglévő ínygyulladás tovább fokozódik: kialakul a terhességi ínygyulladás.

Nagyon fontos, hogy az ínygyulladás egy visszafordítható, többnyire maradandó károsodás nélkül gyógyuló kórkép, melynek jelentősége a veszélyre (a visszafordíthatatlan károsodásra) való figyelmeztetésben van! Az ínygyulladás első jele a vérzés, mely ilyenkor a legapróbb behatásra (pl. fogmosáskor) jelentkezik és megfelelő kezeléssel megszüntethető. Huzamosabb fennállása vagy gyakori ismétlődése esetén azonban a gyulladás ráterjedhet a fogakat tartó mélyebb szövetekre és maradandó pusztulást okoz a csont- és kötőszövetekben, de a szájban tapasztalt tünetek továbbra is „csak” az ínyvérzésre korlátozódnak! Az ilyen elváltozások lassan, alattomosan alakulnak ki és eredményük a fogak megmozdulása, elvándorlása, majd kihullása.

A fogak elvesztésének másik okaként a fogak szuvasodásából eredő folyamatokat említhetjük,melyek különösen a rendszeres fogorvosi ellenőrzés hiányában válnak hirtelen sürgetővé a terhesség alatt. A folyamat itt is hosszabb idő alatt alakul ki: a lepedékben lévő baktériumok által termelt savak a fogak felszínét meggyengítik, azokon kisebb üregek keletkeznek. A fájdalom nélkül növekvő üregek egy keményebb falatra történő ráharapáskor beszakadnak és az irányíthatatlan törések gyakran a fog eltávolítását teszik szükségessé. Szerencsésebb esetben a fog helyreállítása megkísérelhető lenne, de ilyenkor már mérlegelendő lehet az érzéstelenítő alkalmazása, a röntgenfelvételek készítése, bármilyen fájdalomcsillapító vagy antibiotikum adása.

A fentiek miatt is rendkívül fontos, hogy a leendő édesanyák fokozott figyelmet fordítsanak a szájhigiénére. A hangsúly azonban a kockázaton van: az ínygyulladás felismerése és megszüntetése, a professzionális szájhigiénés kezelés, a fogkőeltávolítás illetve a kezdődő szuvasodások ellátása alapvető fontosságú, a fogak elvesztésének kockázata ezzel jelentősen csökkenthető, megszüntethető!

Mit lehet tenni ennek érdekében?

A folyamat megértése sokat segíthet a kiváltó okok megszüntetésében. Az ínybetegségek kialakulásáért elsősorban a foglepedék felelős, mely a fogak felszínén folyamatosan lerakódó ételmaradékból, hámsejtekből, nyálfehérjéből és mikroorganizmusok (kórokozók) tömegéből álló színtelen-fehéres, filmszerű, ragacsos massza. A plakk a fogak felszínéhez kémiai úton kötődik, eltávolítása csak mechanikai úton lehetséges: fogmosással! Amennyiben a lepedéket rendszeres fogmosás és fogselymezés segítségével nem távolítjuk el, könnyen felhalmozódik a fogakon, az ínyen és az íny alatt is, ínygyulladást idézve elő. De itt még mindig be lehet avatkozni fogkefe és fogselyem segítségével. Amennyiben a fogmosás egy-egy helyen (nehezen elérhető részek mindenkinél vannak) rendszeresen elégtelen, ott a lepedékbe épülő ásványi anyagok hatására az elmeszesedik, fogkővé alakul. A fogkő - mint egy tengeri szivacs mikroszkopikus pórusai - egyre növekvő mennyiségű baktériumot raktároz, melyek állandósítják az ínygyulladást: a páciens maga itt már nem tud segíteni. Az állandó gyulladás ráterjed a mélyebb szövetekre és a fogat rögzítő szövetek közül egyre többet és többet pusztít el. Ezt a lerakódást már csak szájhigiénikus vagy fogorvos tudja eltávolítani.

Ha úgy érzi, hogy ínyproblémája van, haladéktalanul keresse fel fogorvosát, mivel az ínygyulladás kezdetben visszafordítható és gyógyítható. A maradandó károsodásban sem az a veszélyes, hogy hónapok alatt a fog rögzítő szöveteinek 10-20%-át elpusztítja, hanem az, hogy a legközelebb kialakuló lepedék-fogkő mennyiség már a korábban elpusztult szövetek helyén rakódik le és a károsodás következő hulláma már innen indul: a károsodások összeadódnak.

Ínygyulladásra figyelmeztető tünetek:

  • ínyduzzanat, vöröses színváltozás
  • a fogak közötti hegyes rózsaszínű íny lelapul, lilás színűvé válik
  • fogmosásnál, fogselymezésnél tapasztalható ínyvérzés
  • rossz lehelet, kellemetlen szájíz

Tudja-e, hogy a terhes anyák fogainak és fogínyének állapota a baba egészségét is befolyásolja?
A fertőzések a következő terhességi komplikációkat okozhatják:

  • vetélés
  • koraszülés
  • fejletlen, kis súlyú újszülött világrajövetele

A koraszülések kb. 50 %-át a különböző eredetű fertőzések okozzák. Az elhanyagolt szájhigiéne következtében ínygyulladás alakul ki, az ínygyulladást okozó baktériumok pedig a méhlepényen keresztül károsíthatják a magzatot.

A fogszuvasodás hatása az újszülöttekre

A fogszuvasodás vagy káriesz kialakulása a foglepedék bakteriális tevékenységének következménye. Az újszülöttek szája csíramentes, majd a környezet hatására hamarosan kialakul náluk a természetes baktériumflóra. A csecsemők az őket elsőként gondozó felnőttektől kaphatják a fogszuvasodást okozó baktériumokat is, melyek jó szájhigiénia esetén csak minimális mennyiségben vannak jelen. Ez azt jelenti, hogy a jó szájhigiénéjű szülők gyermekeinél kisebb a tejfogak szuvasodásának esélye, mint az elhanyagolt fogazatúaknál. A rossz fogú szülők akár csókolgatással is megfertőzhetik a babát a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans nevű baktériummal. A cumi vagy az etetőkanál is közvetítheti a fertőzést, ha az anya is a szájába veszi, mielőtt odaadja a kisbabának.

Mit tehetünk a fogíny épségéért?

A terhesség alatt gyakrabban alakul ki ínygyulladás, mely a kismamák mintegy 60-70 %-ánál tapasztalható. Megfelelő lepedékeltávolítással az ínygyulladás azonban megszüntethető. Ahhoz, hogy az otthoni szájhigiéne eredményes lehessen, nemcsak jó fogkefe és fogselyem szükséges, de alapvető fontosságú, hogy a korábban lerakódott fogkövet (még ha csekély mennyiségű is) professzionális úton eltávolítsa higiénikusa.

A fogak és az íny épségének megőrzése miatt naponta legalább kétszer, étkezések után kell fogat mosni, ezen kívül a rendszeres fogselymezés is szükséges. A megfelelő szájhigiéne eléréséhez jó fogkefére és fluoridos fogkrémre is szükség van. Az oszcillációs-rotációs, vagyis forgó-rezgő (3D) típusú elektromos fogkefékkel hatékonyabban lehet eltávolítani a lepedéket, mint a kézi fogkefékkel, de érdemes több időt is szánni az esti szájápolásra. A fogorvosi ajánlásoknak megfelelően legalább háromhavonként cserélje ki a fogkeféjét. Mivel a terhesség alatt megnő a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulásának rizikója, a terhesség folyamán többször is keresse fel fogorvosát, higiénikusát.

Terhesség és szájhigiéne

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a terhességgel összefüggő fogelvesztés korunkban teljes mértékben kiküszöbölhető! A kismama ún. terhességi ínygyulladása egy figyelemfelhívó jel, hogy egyéni szájhigiénéje nem (vagy nem mindenhol) megfelelő. Ennek első jele az íny gyakori (sérülés nélküli) vérzése, melynek jelentkezése esetén érdemes felkeresni a fogorvost. A szükséges fogtisztítás, fogkőeltávolítás elvégzése mellett Ön tanácsokat kaphat, hogy hol mosson alaposabban, milyen eszközöket tud még használni és plakkfestéssel a fogmosása hatékonyságát is be tudjuk mutatni. Szükség esetén a kezdődő szuvasodások is elláthatók, megóvva a kismamát a komolyabb beavatkozások által kiváltott stressztől.

A fentiek miatt érezzük különösen fontosnak b.boom kismama divat a kezdeményezését, melyben vásárlóiknak ingyenes állapotfelmérést és kedvezményes fogtisztítást ajándékoznak a megelőzés jegyében és megtisztelő, hogy partnerként ehhez a DENTUS-t választották.