+36 30 2222 777 Térkép

Megelőzés – prevenció

Munkánk fontos részét képezi a fogazati-szájüregi elváltozások megelőzése. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy sokkal egyszerűbb, kíméletesebb és nem utolsó sorban olcsóbb, ha fogazati állapotunkban csak megtartó kezeléseket kell végezni és nem helyreállító beavatkozásokat. Önnek esetleg vérzik az ínye fogmosáskor? Gondolt már arra, hogy a probléma felszámolható?

A 35 év feletti felnőttek több fogat veszítenek el fogágybetegség miatt, mint szuvasodás miatt és ezek a folyamatok a páciens számára is könnyen észrevehető ínyvérzéssel kezdődnek. Éppen ezért rendelőnkben komoly hangsúlyt fektetünk a fogágy, a fogakat tartó szövetek épségének megőrzésére. Ez gondos körültekintéssel kezdődik, majd alapos fogtisztítással, fögkőeltávolítással  folytatódik.  A fogkőeltávolítás rendelőnkben nem egy pár perces beavatkozást jelent: ultrahangos gépi fogkőeltávolítást követően kézi utánsímítás következik, majd homokfúvós sópolírozással fejeződik be a folyamat. Szintén része a megelőzésnek a páciensek ilyen irányú felvilágosítása, az egyéni szájhygiéne tökéletesítése. Rendelőnkben elvégezhető a szájüregi plakk (lepedék) kimutatása, a páciens számára láthatóvá tétele és ezzel megkönnyítjük a nehezen elérhető területek tisztántartását. Visszatérő pácienseinknél ellenőrizzük útmutatásaink eredményét és további motivációt adunk. A felnőttkori megelőzés fontos része - az egyéni szájhygiéne tökéletesítésén túl - a rendszeres ellenőrzés, a professzionális rendelői tisztítás. A félévente történő ellenőrzések alkalmával fény derülhet a legapróbb, kezdődő, még panaszt távolról sem okozó szuvasodásokra, melyek ebben az állapotukban akár egyszerű fogvédő krémek (nem fogkrém!) használatával meg is tarthatók ilyennek, elkerülve a fogfúrást!

A prevenció másik iránya a fogak szuvasodással szembeni védelme. Gyermekkorban az éppen kibújó maradó fogaknál a maradó fogak védelmét barázdazárással lehet megoldani, mely szükség esetén felnőttkorig ismételhető. Barázdazárás alkalmával a rágófogak hegy-völgy rendszerének völgyeit töltjük fel speciális anyaggal, hiszen a völgyek legalja sokszor a fogkefe sörtéi számára elérhetetlen mélységben van. Ezek mélyére bejutnak a baktériumok és az ételmaradék is, mely remek tápanyagul szolgál számukra; tisztításkor viszont nem érjük el ezeket a területeket. Maga a barázdazárás egy fájdalmatlan és egyszerű beavatkozás: nem jár fúrással! Ennek során megtisztítjuk az őrlőfog felszínét, majd egy folyékony, fehér anyaggal feltöltjük a mélyedéseket, ezáltal megakadályozva a baktériumok és a lepedék bejutását, valamint késleltetve a fogszuvasodás kialakulásának idejét addig, amíg a gyermek meg nem tanul jó technikával fogat mosni. A kezelés gyorsan elvégezhető, a gyermekek jól viselik és évekig védi a fogukat. A gyermekek számára ez azért is jó ismerkedés a fogorvossal, mert "fúrással" nem jár, de mégis "megcsinálta a fogorvos a fogát". Az anyag néhány év után kikophat, kitöredezhet a rágástól, ilyenkor a beavatkozás megismételhető – akár még felnőtt korban is. Az első barázdazárás is elvégezhető bármikor a gyermekeknél, de a legalkalmasabb idő azonban a maradó fogak áttörése utáni fél éven belül van. Fontos felhívni a figyelmet, hogy ezen fogak előtörése először nem jár tejfog elvesztésével, ezért ajánlatos, hogy figyeljenek a szülők és a sor végén előtörő fogakkal jelentkezzenek kontrollra. Megfigyelések szerint a legkorábban kibújó maradófogak (6-osok) azok, melyek felnőttkorban a leghamarabb elszuvasodnak, majd a leghamarabb gyökérkezelésre szorulnak és később a leghamarabb eltávolításra kerülnek. Előzzük meg együtt ezt a helyzetet! A beavatkozástól nem kell félni, hiszen fájdalmatlan és a száj néhány percig tartó szárazságán kívül (ami a kivitelezés tartósságához és pontosságához feltétlen követelmény) más kellemetlenséget nem okoz. A hat év körüli gyerekek ezt már jól viselik és amennyiben egyszerre több fogat is barázdazárunk, foganként szünetet tartunk. A kezelés végén minden kis hős Bátorság oklevelet kap!