+36 30 2222 777 Térkép

Oszteoporózis és fogászat

Magyarországon napjainkban, különböző javallatok alapján megközelítően 70.000 ezer ember részesül tablettás vagy intravénás biszfoszfonát-kezelésben. A biszfoszfonátok egy olyan gyógyszercsoportot* jelölnek, melyet leggyakrabban osteoporosis (csontritkulás), malignus daganatok csontáttétei, myeloma multiplex stb** miatt írnak fel a betegeknek.

A kezelt betegek kis százalékában - de egyértelműen a kezeléssel kapcsolatban - az állcsontok súlyos károsodását, elhalását írták le. Nemzetközi adatokhoz képest Magyarországon ez az érték valószínűleg kétszer magasabb: ennek elképzelhető oka a magyar népesség kétségbeejtő fogazati állapota, az elégtelen szájhygiene, a fogorvosi kezelések elhanyagolása.

Az állcsontok ilyen súlyos kórképének kiváltó okaként legtöbbször foghúzás, szájsebészeti beavatkozás szerepel, ezért fontosnak érezzük, hogy az ilyen gyógyszereket rendelő orvosok, az ilyen gyógyszereket (esetleg hamarosan) szedő betegek megfelelően tájékozottak legyenek. Ajánlott***, hogy a gyógyszeres terápia megkezdése előtt - előkezelésként - a páciens körültekintő fogászati-szájsebészeti kivizsgáláson essen át, szükség esetén kiiktatva minden olyan tényezőt, mely a gyógyszer szedése esetén már kockázatot jelentene. A gyógyszeres kezelésben már hosszabb-rövidebb ideje részesülő pácienseknél is ajánlott a kivizsgálás, a szükséges lépések megtervezése, a kezelőorvossal való konzultáció.

A biszfoszfonát kezelések számának folyamatos emelkedése, a kezelés egyre szélesebb körben való alkalmazása komoly kihívást jelent a fogorvosoknak, szájsebészeknek. Feladatunk lényege, hogy a részletes tájékoztatáson túl szájhygiénés kezelést végezzünk, a menthetetlen fogakat, gyökereket eltávolítsuk, gócmentesítsünk, a rossz fogakat helyreállítsuk. A beavatkozásoknál törekedni kell a konzervatív megoldásokra és minimalizálni a sebészi lépéseket. Az ilyen beavatkozások mindig gyógyszeres védelem mellett zajlanak a fertőzési kockázat csökkentése érdekében. A későbbiekben kiemelten fontos e betegcsoport rendszeres fogorvosi ellenőrzése, gondozása.

Egy esetleg kialakuló állcsontelhalás mindenképpen arc-állcsontsebészeti beavatkozást igényel és elmondható, hogy gyógyulást nem, csak tartós panaszmentességet lehet elérni!

Ha Ön úgy gondolja, hogy a felsorolt betegségek, gyógyszerek miatt érintett lehet e témában, kérjen időpontot szájüregi állapotfelmérésre, szájhygiénés kezelésre mielőtt váratlanul súlyos helyzetbe kerül.

*leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok: alendronat, risedronat, ibandronat, zolendronat, clodronat, pamidronat

**további példák: rheumatoid arthritis, fibrosus dyplasia, Paget-kór, osteogenesis imperfecta

*** Amerikai Arc-, Állcsont és Szájsebészeti Társaság (AAOMS) ajánlása // Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság ajánlása