+36 30 2222 777 Térkép

Szájápolás - szájhigiénia

Az alábbiakban a megfelelő szájápolásról adunk néhány hasznos tanácsot.

Célszerű minden étkezés után fogat mosni, de ha nincs rá mód, a napi kétszeri teljes szájápolás elegendő lehet. Vegyünk kisfejű fogkefét, azzal könnyen manőverezhet a szájban. Puha sörtéjű (soft) kefét válasszon, azzal elkerülhetők a felesleges káros hatások. A fogmosással az íny lefutását követő, körkörös mozgással haladjon fogról fogra. A külső és belső oldalakat egyaránt tisztítsa meg, a rágófelszín se maradjon ki. A vízszintes sikálás nem megfelelő. A fogmosás során nem a dörzsölés ereje a fontos, hanem, hogy minden felületet kellő ideig érje a dörzshatás. Sajnos a fogak felszínéhez tapadó lepedék (plakk) nem távolítható el szájzuhannyal, fogpiszkálóval: sőt, ezek helytelen használatával még árthat is fogainak. A fogmosás önmagában nem elég, azt mindenkinél naponta legalább egyszer fogselymezéssel is ki kell egészíteni! A fogselyem az az eszköz, amivel a fogak között, a fogak egymás felé tekintő, íves felszínén tapadó plakk is eltávolítható. A kézi fogkefe használata kielégítő lehet, de az elektromos fogkefe használatát is javasoljuk. Bár a kéz kevesebb mozgást végez, a fej minden irányú (3D) mozgása ezt bőven kompenzálja és evvel javíthatja a fogmosás hatékonyságát. A megfelelő használathoz kérje higiénikus kollégáink segítségét.

A fentieken túl a fogkefe és a fogkrém megválasztása nem döntő jelentőségű. A különböző speciális hatású fogkefék és fogkrémek jelenthetnek különbséget, de csodát ne várjon: a lepedék eltávolításában a “csodát” az Ön keze fogja jelenteni, amennyiben helyes technikát alkalmaz. Kérje bátran dentálhigiénikusaink segítségét.

Amennyiben az Ön szájában rögzített pótlások, elsősorban hidak is vannak, úgy mindenképpen ki kell egészítenie higiéniai eszköztárát az ún. fogköztisztító kefével, vagy hídtisztító selyemmel.  A foghiányok felett átívelő hidak tagjai közé nem tudja behúzni a fogselymet, de a pillérfogak nyaki részét így is meg kell tisztítani. Erre szolgálnak a fenti eszközök, melyeket be lehet tolni/húzni a pótolt fogak alá, és ott a kellő tisztítást el lehet végezni.

Amennyiben az Ön szájában kivehető fogpótlás (is) van, fontos tudnia, hogy azt minden étkezés után el kell távolítani, kézben meg kell tisztítani, majd vissza lehet helyezni. A szájban maradó saját vagy fix pótlással ellátott fogakat a korábban leírtak szerint kell kezelni. Ha így jár el, nemcsak higiénikus lesz a protézis, de megkíméli magát felesleges fájdalmaktól, feltörésektől. A fogsortisztító tabletták ez esetben is csak kiegészítő megoldást jelentenek, a mechanikai tisztítás, a dörzsölés fogkefével elengedhetetlen.

Ha kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, bátran érdeklődjön dentálhigiénikus munkatársainknál, orvosainknál vagy küldje el kérdését elektronikus formában.