dentus logo

+36 30 2222 777
1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.

HOGYAN MŰKÖDIK A FOGFEHÉRÍTÉS?

FOGFEHÉRÍTÉSI MÓDSZEREK: RENDELŐI, OTTHONI, „BOLTI”

TANÁCSOK OTTHONI FOGFEHÉRÍTÉSHEZ

A fogfehérítés leginkább kozmetikai fogászati beavatkozásként írható le, aminek célja, hogy az elvárásoknak megfelelő színű fogsort viseljen a páciens.

A fogváltás során előtörő fogak általában világosabbak, mint az életkor előrehaladtával felnőttkorban látható fogak. Ez részben természetes folyamat, a fog kristályszerkezetében lezajló változás miatt alakul ki.

Vannak, akiknél a folyamatot életviteli szokások, gyógyszerártalmak felgyorsíthatják. Erősen színező ételek, italok fogyasztása - például: vörösbor, kávé, tea - vagy a dohányzás lehet jó példa erre.

Hasznos tanácsok döntés előtt

 • Minden fogfehérítő kezelésről elmondható, hogy csak megfelelő kivizsgálást és szükség szerint száj higiéniás kezelést követően szabad elvégezni.
 • Amennyiben a kívánt hatás ezekkel a módszerekkel mégsem érhető el, választhatunk az esztétikai fogászat egyéb lehetőségei közül, például porcelán héjak, fémmentes koronák készítésével.
 • Az elszíneződések kifehérítésére szinte mindig érdemes egy próbát tenni, mielőtt komolyabb, drágább kezeléseket alkalmazunk.

Anyagok és módszerek

Fogfehérítés során oxidáló anyagokat - hidrogén peroxid vagy karbamid peroxid - használunk, melyek bejutva a fogak pálcikaszerű kristályai közé, oxidálják – kifehérítik - a zománcprizmák közötti lerakódásokat.

A rendelői, gyorsított beavatkozás során a hatóanyagot megvilágítással vagy ultrahanggal is kiegészítjük és ez jelentősen felgyorsíthatja a folyamatot. Ezzel együtt agresszívebb is lesz a behatás, növelve a folyamat alatt és után jelentkező panaszok, mellékhatások esélyét. A fogfehérítés hatása több hónapon át biztosan fenn fog maradni, de változhat a fent említett életviteli szokásoktól.

A belső fogfehérítés

Az elszíneződött fogak egy különleges csoportja a belülről elszíneződött fogaké, melyek a fogak szuvasodás vagy baleset következtében történő elhalása, következményes gyökérkezelése miatt válik szürkévé, sötétebbé. Az ilyen okból elszíneződött fogak kifehérítésére alkalmazzuk a belső fogfehérítés módszerét, mely hasonló hatóanyagokkal, de a fog koronai részének belsejébe elhelyezett és ott több periódusban napokig hatni engedett fogfehérítő szerekkel történik.

A gyökérkezelt, gyökértömött - és ezáltal élettelenné vált - fogak sajátossága, hogy az idő múlásával kiszáradnak, elszürkülnek, elsötétednek. Erre is jelenthet megoldást az úgynevezett belső fogfehérítés, amely csak egy-egy fogat érintő kezelés. Ilyenkor néhány napra a fog belsejébe olyan hatóanyagot juttatunk, amely belülről hatva adja vissza a fog korábbi természetes színét. Ez általában két kezelés alatt érhető el, egy-egy hét különbséggel a két időpont között. A fog ezalatt ideiglenes töméssel van ellátva, a kívánt eredmény eléréséig, majd ha visszanyertük a fog eredeti színét, jöhet a végleges tömés elkészítése.

A lassabb fogfehérítési módszer tartósabb

A fehérítésére alkalmazott vegyi anyagok közös mellékhatása lehet, hogy oxidáló hatásuknak köszönhetően kisebesíthetik a környező nyálkahártyát, érzékennyé tehetik a fogakat. A legtöbbször ezek a hatások múlóak, de mindenképpen körültekintő kezelést, szakember által történő felügyeletet igényelnek. Minél gyorsabban zajlik le a folyamat, annál valószínűbb, hogy ezek a mellékhatások jelentkeznek, és súlyosabb mértékben jelentkeznek. Egyes hatóanyagok már tartalmaznak olyan, a fog alkotórészeiként ismert kristályokat, melyek csökkentik a fehérítő szerek által okozott fogérzékenységet.

Lassú, kíméletes módszerrel együtt alkalmazva is elérhető a kitűzött fehérségi fok, de ilyen kalcium/foszfát tartalmú fogfehérítő szerekkel kombinálva akár teljesen kiküszöbölhetők az érzékeny fognyakak. Megfigyelhető, hogy a lassú fogfehérítés hatása tovább marad fenn, szemben az intenzív rendelői lámpás fogfehérítésekkel.

Mindig hatásos a fogfehérítés?

 A fogfehérítés természetesen csak a saját fogak felszínén fejt ki hatást; a különböző fogorvosi, fogtechnikai munkák színe nem változik ezek hatására. Bizonyos gyógyszerek okozta speciális, szürkés elszíneződéseket nagyon nehéz vagy lehetetlen megváltoztatni. Kérje kollégáink segítségét!

Bejelentkezéshez kattintson ide

FOGFEHÉRÍTÉSI MÓDSZEREK: RENDELŐI, OTTHONI, „BOLTI”

A páciens elvárásainak megfelelő világos színt fogfehérítéssel érhetjük el, melyre több módszer is létezik.

Leginkább három módszer terjedt el a fogfehérítési eljárások közül, ezek:

 • a rendelői – gyorsított -,
 • az otthoni – lassabb -,
 • és a boltban kapható szerekkel történő fogfehérítés.

Melyik fogfehérítési módszer lehet vajon a leghatékonyabb és hogyan zajlik a folyamat?

Alapvetően két "fehérítési" eljárást különböztetünk meg, melyek közül az egyik a fogak színét az eredeti színükhöz képest világosabb árnyalatúra változtatja, míg a másik módszer a fehérítés során a fogat az eredeti színére világosítja vissza. Jó példa erre a különbségre a fehérítő hatásúnak tartott fogkrémek, melyek több-kevesebb sikerrel eltávolíthatják a felszíni lerakódásokat elszíneződéseket, de nem változtatják meg a fog eredeti színét.

Mi okozza a fogak elszíneződését?

A fogak a kor előrehaladtával sötétebb árnyalatot vehetnek fel külső vagy belső hatások következtében. Külső hatásokat sötét színű ételek, italok rendszeres, hosszan tartó fogyasztása okozhat (pl. vörösbor, kávé, tea, dohányzás), de általában a mindennapi hatások is efelé hatnak.

A belső hatások következében kialakuló elszíneződések sérülések, öregedés, vagy olyan gyógyszer hatások következménye, mint például a tetraciklinek, vagy a túlzott fluorid bevitel gyermekkorban.

A fogak színét további tényezők is befolyásolhatják:

 • a veleszületett fogszín,
 • a fogak vastagsága, átlátszósága.

A fogfehérítés bizonyos módszereivel mind a külső, mind a belső lerakódások eltávolíthatók.

Rendelői fogfehérítés

A leggyorsabb módja a fogfehérítésnek a fogorvosi rendelőben történő, nagy koncentrációjú peroxid gél alkalmazása.

Először a fogat meg kell tisztítani, gondoskodni kell az ínyvédelemről, majd felhelyezhető a hatóanyag. A fehérítés ilyen módját gyakran speciális megvilágító lámpa használatával tovább lehet gyorsítani. Ez a beavatkozás általában 20-40 percet vesz igénybe, melynek során a fogak jelentős átalakuláson mennek keresztül, de hangsúlyozni kell hogy ennek a megoldásnak lehet a legtöbb és legintenzívebb mellékhatása. Az íny felmaródásától kezdve a fogak hosszantartó, komoly érzékenységéig.

Ez a módszer semmiképpen nem javasolt érzékeny fogak esetén, de rendelőnkben a nem kifejezetten érzékeny fogakra sem alkalmazzuk agresszivitása miatt.

Otthoni fogfehérítés

A fogfehérítés jóval kíméletesebb és egyben olcsóbb, de ugyanolyan látványos eredményt adó módja az otthoni fogfehérítés, melynek során az alapos szájvizsgálatot követően egy egyedileg készített fogfehérítő sínt adunk át a páciensnek. A sínhez mellékelt, jóval gyengébb koncentrációjú hatóanyagot - mely a fogak védelmét szolgáló kálcium-foszfát komplexet is tartalmaz -, a páciens otthon, lefekvéskor helyezi a sínbe.

A folyamat lassabb, mint a rendelői fehérítés esetében, de épp ez biztosítja a kíméletesebb, kevesebb mellékhatással és kellemetlenséggel járó kezelést. Bármilyen felmerülő kellemetlenség esetén a páciens - orvosi konzultáció mellett - egy-egy napra akár fel is függesztheti a folyamatot, és az esetleges érzékenység elmúltával folytathatja azt. Ezzel az eljárással is minden esetben elérhető a rendelői fehérítéstől várt eredmény.

Boltban kapható fogfehérítők

Mindössze a felsorolás teljessége kedvéért érdemes megemlíteni a boltban, előre csomagolva kapható fogfehérítő készleteket, melyek páciensre szabott egyedisége teljességgel hiányzik, eredményességük pedig erősen megkérdőjelezhető.

Bejelentkezéshez kattintson ide

TANÁCSOK OTTHONI FOGFEHÉRÍTÉSHEZ

Ahhoz, hogy a fogfehérítés eredményével elégedettek legyünk, illetve, hogy minimalizáljuk a felmerülő kellemetlenségeket, célszerű bizonyos szabályokat betartani!

Otthoni fogfehérítés alkalmával, a páciens maga irányíthatja a kezelés menetét, természetesen megfelelő orvosi felügyelet és instrukciók mellett.

A folyamat általában 2-3 hétig tart. A fehérítés teljes ideje alatt, valamint utána pár hétig kerülendők azok az ételek és italok, amelyek sok színezőanyagot tartalmaznak.

 • Ilyenek pl. a kávé, tea, vörösbor, kóla,
 • valamint az olyan ételek, amelyek sok pirospaprikát tartalmaznak.
 • Természetesen ide tartozik a dohányzás is!

A fehérítés ideje alatt az átmenetileg kissé megbomló szerkezetű zománcba könnyebben beleivódnak ezek a pigmentek, és ezzel ronthatják az esztétikai eredményt.

Átmeneti érzékenység szinte minden esetben kialakul!

Érdemes megjegyezni, hogy szinte minden esetben kialakul egy átmeneti érzékenység, ami egyénenként változó intenzitású. Az otthoni fehérítés egyik legnagyobb előnye ilyenkor mutatkozik meg, hiszen a páciens itt maga tud beavatkozni: ha érzékenységet tapasztal, egy-két napra felfüggesztheti a fehérítést, majd, amikor a nyálból, érzékenységcsökkentő fogkrémekből stb. visszaépülnek az ásványi anyagok a fogba és csökken az érzékenység, nyugodtan folytatható a kezelés.

Az átmeneti érzékenység gyorsabban csökkenthető, ha valamilyen „érzékenységet csökkentő” - sensitive megjelölésű - fogkrémet használunk, illetve kerüljük az extrém ingereket  -nagyon hideg, forró, nagyon édes stb.

Rendelőnkben, a fehérítő anyag átadásakor természetesen még részletesebb tájékoztatást nyújtunk mindenkinek és szívesen válaszolunk minden felmerülő kérdésére.

Eredményes, panaszmentes fehérítést kívánunk!

Kapcsolat

phone +36 30 2222 777 mail info@dentus.hu location 1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.
Hétfő 8-18 óra
Kedd 8-18óra
Szerda 8-18 óra
Csütörtök 8-18 óra
Péntek 8-13 óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Kérjen időpontot

© 2021. A DENTUS - A fogorvos weboldal teljes szöveges tartalma, képi megjelenése szerzői jogvédelem alatt áll és az üzemeltető tulajdonát képezi.
Azok közlésre történő felhasználása, másolása a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül eredeti vagy átírt formában is tilos.

Adatvédelmi nyilatkozat (Dentus Magyarország Kft. által üzemeltetett honlapokra vonatkozóan)

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához.