dentus logo

+36 30 2222 777
1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.

A csontritkulást kezelő gyógyszerek mellékhatása okán feladatunk lényege, hogy a részletes tájékoztatáson túl szájhigiéniás kezelést végezzünk, a menthetetlen fogakat, gyökereket eltávolítsuk, gócmentesítsünk, a rossz fogakat helyreállítsuk.

Magyarországon napjainkban, különböző javallatok alapján megközelítően 70.000 ezer ember részesül tablettás vagy intravénás biszfoszfonát-kezelésben. A biszfoszfonátok egy olyan gyógyszercsoportot* jelölnek, melyet leggyakrabban osteoporosis – csontritkulás -, malignus daganatok csontáttétei, myeloma multiplex stb** miatt írnak fel a betegeknek.

A kezelt betegek kis százalékában - de egyértelműen a kezeléssel kapcsolatban - az állcsontok súlyos károsodását, elhalását írták le. Nemzetközi adatokhoz képest Magyarországon ez az érték valószínűleg kétszer magasabb: ennek elképzelhető oka a magyar népesség kétségbeejtő fogazati állapota, az elégtelen szájhigiénia, a fogorvosi kezelések elhanyagolása.

Az állcsontok ilyen súlyos kórképének kiváltó okaként legtöbbször foghúzás, szájsebészeti beavatkozás szerepel, ezért fontosnak érezzük, hogy az ilyen gyógyszereket rendelő orvosok, az ilyen gyógyszereket - esetleg hamarosan - szedő betegek megfelelően tájékozottak legyenek.

A csontritkulás kezeléséhez hozzátartozik a fogászati kivizsgálás is!

Ajánlott***, hogy a gyógyszeres terápia megkezdése előtt - előkezelésként - a páciens körültekintő fogászati-szájsebészeti kivizsgáláson essen át, szükség esetén kiiktatva minden olyan tényezőt, mely a gyógyszer szedése esetén már kockázatot jelentene. A gyógyszeres kezelésben már hosszabb-rövidebb ideje részesülő pácienseknél is ajánlott a kivizsgálás, a szükséges lépések megtervezése, a kezelőorvossal való konzultáció.

A biszfoszfonát kezelések számának folyamatos emelkedése, a kezelés egyre szélesebb körben való alkalmazása komoly kihívást jelent a fogorvosoknak, szájsebészeknek. Feladatunk lényege, hogy a részletes tájékoztatáson túl szájhigiéniás kezelést végezzünk, a menthetetlen fogakat, gyökereket eltávolítsuk, gócmentesítsünk, a rossz fogakat helyreállítsuk.

A beavatkozásoknál törekedni kell a konzervatív megoldásokra és minimalizálni a sebészi lépéseket. Az ilyen beavatkozások mindig gyógyszeres védelem mellett zajlanak a fertőzési kockázat csökkentése érdekében. A későbbiekben kiemelten fontos e betegcsoport rendszeres fogorvosi ellenőrzése, gondozása.

Egy esetleg kialakuló állcsontelhalás mindenképpen arc-állcsontsebészeti beavatkozást igényel és elmondható, hogy gyógyulást nem, csak tartós panaszmentességet lehet elérni!

Ha Ön úgy gondolja, hogy a felsorolt betegségek, gyógyszerek miatt érintett lehet e témában, kérjen időpontot szájüregi állapotfelmérésre, szájhigiéniás kezelésre mielőtt váratlanul súlyos helyzetbe kerül.

*leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok: alendronat, risedronat, ibandronat, zolendronat, clodronat, pamidronat

**további példák: rheumatoid arthritis, fibrosus dyplasia, Paget-kór, osteogenesis imperfecta

*** Amerikai Arc-, Állcsont és Szájsebészeti Társaság (AAOMS) ajánlása // Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság ajánlása

Kapcsolat

phone +36 30 2222 777 mail info@dentus.hu location 1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.
Hétfő 8-18 óra
Kedd 8-18óra
Szerda 8-18 óra
Csütörtök 8-18 óra
Péntek 8-13 óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Kérjen időpontot

© 2021. A DENTUS - A fogorvos weboldal teljes szöveges tartalma, képi megjelenése szerzői jogvédelem alatt áll és az üzemeltető tulajdonát képezi.
Azok közlésre történő felhasználása, másolása a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül eredeti vagy átírt formában is tilos.

Adatvédelmi nyilatkozat (Dentus Magyarország Kft. által üzemeltetett honlapokra vonatkozóan)

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához.