dentus logo

+36 30 2222 777
1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.

A rögzített fogpótlások speciális fajtáját jelentik azok a koronák, hidak, melyek elkészítésénél a teherbírást adó fém váz helyett más megoldást alkalmazunk, elsősorban a magasabb esztétikai érték érdekében. Ebbe a csoportba manapság leginkább a cirkon - cirkónium, cirkónium-dioxid, procera, cerec - fogpótlások tartoznak.

Léteznek olyan kerámiák, melyek egy-egy önálló korona esetében magukban hordozzák ezt a teherbíró képességet és esztétikai megjelenésük is hibátlan. Ezt annak köszönhetik, hogy a fénysugár teljes egészében át tudja járni a fogat, nem nyelődik el a fém vázban.

Ezáltal sokkal élethűbb, természetesebb megjelenést adnak. Több fog hiányának pótlása esetében alkalmazhatunk cirkon hidakat, melyek esztétikai értékén és igen komoly teherbíró képességén túl nagy előnye a számítógép vezérelte megmunkálás (CAD/CAM), mely kiemelkedő pontosságot ad a szélek lezárásában.

A fogpótlások folyamatos fejlődése

A mai, modern esztétikai fogászat nem lenne elképzelhető fémmentes fogpótlások készítése nélkül. Fémmentes fogpótlás alatt mindig rögzített, tehát ragasztott munkákat értünk, melyek a páciens számára a saját fog, fogazat érzetét nyújtják. Ezek a munkák - koronák, hidak, betétek - régen fémből készültek, esetleg műanyag borítást, ún. leplezést is kaptak. Leplezetlenül igen hiányos esztétikai élményt nyújtottak, a leplezések pedig gyorsan koptak, lepattogtak ezekről a pótlásokról. Néhány évtizede még különlegesnek számított a kerámiával leplezett fém vázú munka, mely komoly esztétikai előrelépést jelentett a korábbiakhoz képest. Minden előnye, és ma is széles körben alkalmazott volta ellenére azonban az esztétikai szempontból kiemelkedő fontosságú helyeken már nem mindig állja meg a helyét.

Miért jó a fémmentes fogpótlás?

A saját fogak minden szerkezeti része valamilyen mértékben átjárható a fény számára és ez az a jellemző, amit a fémmentes fogpótlások többletként nyújtanak. A szájból kifelé és befelé is egyaránt közlekedik a fény, átjárva a fogakat, megtörve, visszaverődve bennük és ez az, aminek hatására a természetes fogazat színe, árnyalatai, áttetszősége elnyeri ismert képét.

A fémkerámia fogpótlás vázát adó fém azonban útját állja a fénynek és elveszi ezt az élethű megjelenést, az áttetszőséget. Lehet, hogy ez csak bizonyos fényviszonyok között lesz a laikus szemnek feltűnő, a fémmentes fogakkal azonban ez is kiküszöbölhető.

Bejelentkezéshez kattintson ide

Helyettesítsük cirkonnal a fémet

Az anyagválasztás tekintetében itt több lehetőség áll rendelkezésre attól függően, hogy melyik területen, milyen nagyságú hiány pótlására, milyen kiterjedésű helyreállításra van szükség.

Az ún. cirkon munkák esetében a számítógép által digitálisan rögzített felület formájára mikrométeres pontossággal illeszkedő, szintén számítógép vezérelte "faragás" (CAD/CAM) útján készül egy igen kemény, de mégis fogszínű váz, mely helyettesíti a fémet.

Ez ma a legkorszerűbb eljárás, amivel akár több foghiány hosszúságú áthidalások is készíthetők. Rövidebb hidak esetében elegendő lehet az üvegszálas merevítés, melynek azonban teherbírása korlátozott. Ezt az ún. csiszolás nélküli hidaknál alkalmazzuk, ahol hibrid kerámiából készült betétekkel horgonyozzuk el a hidat, de felhasználási területe egyre csökken. Ugyanezen anyagokból önálló fogak is készíthetők.

A frontfogak tökéletesen pótolhatók fémmentesen porcelánnal vagy cirkonnal

Gyakori kérés, hogy a felső frontfogak valamilyen rendellenessége - szuvasodás vagy gyógyszerártalom eredetű, helyzeti rendellenesség, fogszabályozást kiváltó beavatkozás - miatt végezzünk esztétikai kezelést. Az ilyen kiemelt helyeken használt megoldásokhoz tartoznak a fémmentes porcelán koronák és a cirkon koronák. Ezek a hagyományos fémkerámia koronák olyan változatai, melyek vázaként egy speciális, nagy keménységű porcelán vagy cirkon kerül felhasználásra, megtartva az alatta lévő saját fog transzparenciáját. A végső megjelenésben ez kulcsfontosságú, de a szépségét a felületre égetett másik kerámiaréteg fogja adni, melynek árnyalatai, csillogása, felületi formája a saját fogakhoz fogja végül hasonlatossá tenni.

Amennyiben a fogászati vizsgálat során a lehetőségek engedik, a fentiek közül orvosa esetleg többet is ajánlhat.

Konzultációnkon megismerheti minden eljárás előnyét, hátrányát, felteheti kérdéseit és fogorvosával közösen eldöntik a helyreállítás ön számára legmegfelelőbb módját.

Kapcsolat

phone +36 30 2222 777 mail info@dentus.hu location 1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.
Hétfő 8-18 óra
Kedd 8-18óra
Szerda 8-18 óra
Csütörtök 8-18 óra
Péntek 8-13 óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Kérjen időpontot

© 2021. A DENTUS - A fogorvos weboldal teljes szöveges tartalma, képi megjelenése szerzői jogvédelem alatt áll és az üzemeltető tulajdonát képezi.
Azok közlésre történő felhasználása, másolása a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül eredeti vagy átírt formában is tilos.

Adatvédelmi nyilatkozat (Dentus Magyarország Kft. által üzemeltetett honlapokra vonatkozóan)

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához.