dentus logo

+36 30 2222 777
1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.

A fogfehérítés leginkább kozmetikai fogászati beavatkozásként írható le. A fogváltás során előtörő fogak általában világosabbak, mint az életkor előrehaladtával felnőttkorban látható fogak. Ez részben természetes folyamat, a fog kristályszerkezetében lezajló változás miatt alakul ki, de vannak, akiknél a folyamatot életviteli szokások, gyógyszerártalmak felgyorsíthatják. Erősen szinező ételek, italok fogyasztása (pl.: vörösbor, kávé, tea) vagy a dohányzás lehet jó példa erre.

A páciens elvárásainak megfelelő világos színt fogfehérítéssel érhetjük el, melyre több módszer is létezik:

  • a rendelői,
  • a gyorsított és
  • az otthoni fogfehérítés

Ennek során oxidáló anyagokat (hidrogén peroxid vagy karbamid peroxid) használunk, melyek bejutva a fogak pálcikaszerű kristályai közé, oxidálják (kifehérítik) a zománcprizmák közötti lerakódásokat. A rendelői, gyorsított beavatkozás során a hatóanyagot megvilágítással vagy ultrahanggal is kiegészítjük és ez jelentősen felgyorsíthatja a folyamatot. Ezzel együtt agresszívebb is lesz a behatás, növelve a folyamat alatt és után jelentkező panaszok, mellékhatások esélyét. A fogfehérítés hatása több hónapon át biztosan fenn fog maradni, de változhat a fent említett életviteli szokásoktól.

Az elszíneződött fogak egy különleges csoportja a belülről elszineződött fogaké, melyek a fogak szuvasodás vagy baleset következtében történő elhalása, következményes gyökérkezelése miatt válik szürkévé, sötétebbé. Az ilyen okból elszineződött fogak kifehérítésére alkalmazzuk a belső fogfehérítés módszerét, mely hasonló hatóanyagokkal, de a fog koronai részének belsejébe elhelyezett és ott több periódusban napokig hatni engedett fogfehérítő szerekkel történik.

A fehérítésére alkalmazott vegyi anyagok közös mellékhatása lehet, hogy oxidáló hatásuknak köszönhetően kisebesíthetik a környező nyálkahártyát, érzékennyé tehetik a fogakat. A legtöbbször ezek a hatások múlóak, de mindenképpen körültekintő kezelést, szakember által történő felügyeletet igényelnek. Minél gyorsabban zajlik le a folyamat, annál valószínűbb, hogy ezek a mellékhatások jelentkeznek és súlyosabb mértékben jelentkeznek. Egyes hatóanyagok már tartalmaznak olyan, a fog alkotórészeiként ismert kristályokat, melyek csökkentik a fehérítő szerek által okozott fogérzékenységet. Lassú, kíméletes módszerrel együtt alkalmazva is elérhető a kitűzött fehérségi fok, de ilyen kálcium/foszfát tartalmú fogfehérítő szerekkel kombinálva akár teljesen kiküszöbölhetők az érzékeny fognyakak. Megfigyelhető, hogy a lassú fogfehérítés hatása tovább marad fenn, szemben az intenzív rendelői lámpás fogfehérítésekkel. Minden fogfehérítő kezelésről elmondható, hogy csak megfelelő kivizsgálást és szükség szerint szájhigiénés kezelést követően szabad elvégezni.

Amennyiben a kívánt hatás ezekkel a módszerekkel mégsem érhető el, választhatunk az esztétikai fogászat egyéb lehetőségei közül, például porcelán héjak, fémmentes koronák készítésével.

Kapcsolat

phone +36 30 2222 777 mail info@dentus.hu location 1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.
Hétfő 8-18 óra
Kedd 8-18óra
Szerda 8-18 óra
Csütörtök 8-18 óra
Péntek 8-13 óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Kérjen időpontot

© 2021. A DENTUS - A fogorvos weboldal teljes szöveges tartalma, képi megjelenése szerzői jogvédelem alatt áll és az üzemeltető tulajdonát képezi.
Azok közlésre történő felhasználása, másolása a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül eredeti vagy átírt formában is tilos.

Adatvédelmi nyilatkozat (Dentus Magyarország Kft. által üzemeltetett honlapokra vonatkozóan)

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához.