dentus logo

+36 30 2222 777
1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.

A száj ápolása, vagyis a szájhigiénia elengedhetetlen ahhoz, hogy sokáig megtartsuk fogaink épségét. Az alábbiakban a megfelelő szájápolásról adunk néhány hasznos tanácsot.

Mindenekelőtt tanácsos néhány alapvető elv betartása:

 • Célszerű minden étkezés után fogat mosni,
 • ha nincs rá mód, a napi kétszeri teljes szájápolás elegendő lehet.
 • Vegyünk kisfejű fogkefét, azzal könnyen manőverezhet a szájban.
 • Puha sörtéjű (soft) kefét válasszon, azzal elkerülhetők a felesleges káros hatások.

Milyen a fogmosás megfelelő technikája?

 • A fogmosással az íny lefutását követő, körkörös mozgással haladjon fogról fogra.
 • A külső és belső oldalakat egyaránt tisztítsa meg, a rágófelszín se maradjon ki!
 • A vízszintes sikálás nem megfelelő!
 • A fogmosás során nem a dörzsölés ereje a fontos, hanem, hogy minden felületet kellő ideig érje a dörzshatás.

A fogmosás a teljes szájápolással együtt ér célt

Sajnos a fogak felszínéhez tapadó lepedék – plakk – nem távolítható el szájzuhannyal, fogpiszkálóval: sőt, ezek helytelen használatával még árthat is fogainak.

A fogmosás önmagában nem elég, azt mindenkinél naponta legalább egyszer fogselymezéssel is ki kell egészíteni! A fogselyem az az eszköz, amivel a fogak között, a fogak egymás felé tekintő, íves felszínén tapadó plakk is eltávolítható.

Hagyományos vagy elektromos fogkefe?

A kézi fogkefe használata kielégítő lehet, de az elektromos fogkefe használatát is javasoljuk. Bár a kéz kevesebb mozgást végez, a fej minden irányú - 3D - mozgása ezt bőven kompenzálja és evvel javíthatja a fogmosás hatékonyságát. A megfelelő használathoz kérje higiénikus kollégáink segítségét.

Fontos kiemelni, hogy a tévhittel ellentétben, a fentieken túl a fogkefe és a fogkrém megválasztása nem döntő jelentőségű. A különböző speciális hatású fogkefék és fogkrémek jelenthetnek különbséget, de csodát ne várjon: a lepedék eltávolításában a “csodát” az Ön keze fogja jelenteni, amennyiben helyes technikát alkalmaz. Kérje bátran dentálhigiénikusaink segítségét!

A pótlások egyéb beavatkozások további kezelés igényelnek

 • Amennyiben az Ön szájában rögzített pótlások, elsősorban hidak is vannak, úgy mindenképpen ki kell egészítenie higiéniai eszköztárát az ún. fogköztisztító kefével, vagy hídtisztító selyemmel. A foghiányok felett átívelő hidak tagjai közé nem tudja behúzni a fogselymet, de a pillérfogak nyaki részét így is meg kell tisztítani. Erre szolgálnak a fenti eszközök, melyeket be lehet tolni/húzni a pótolt fogak alá, és ott a kellő tisztítást el lehet végezni.
 • Amennyiben az Ön szájában kivehető fogpótlás (is) van, fontos tudnia, hogy azt minden étkezés után el kell távolítani, kézben meg kell tisztítani, majd vissza lehet helyezni. A szájban maradó saját vagy fix pótlással ellátott fogakat a korábban leírtak szerint kell kezelni. Ha így jár el, nemcsak higiénikus lesz a protézis, de megkíméli magát felesleges fájdalmaktól, feltörésektől.
 • A fogsortisztító tabletták ez esetben is csak kiegészítő megoldást jelentenek, a mechanikai tisztítás, a dörzsölés fogkefével elengedhetetlen.

Ha kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, bátran érdeklődjön dentálhigiénikus munkatársainknál, orvosainknál vagy küldje el kérdését elektronikus formában!

Kapcsolat

phone +36 30 2222 777 mail info@dentus.hu location 1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.
Hétfő 8-18 óra
Kedd 8-18óra
Szerda 8-18 óra
Csütörtök 8-18 óra
Péntek 8-13 óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Kérjen időpontot

© 2021. A DENTUS - A fogorvos weboldal teljes szöveges tartalma, képi megjelenése szerzői jogvédelem alatt áll és az üzemeltető tulajdonát képezi.
Azok közlésre történő felhasználása, másolása a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül eredeti vagy átírt formában is tilos.

Adatvédelmi nyilatkozat (Dentus Magyarország Kft. által üzemeltetett honlapokra vonatkozóan)

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához.