dentus logo

+36 30 2222 777
1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.

Hogyan jön létre a fognyaki érzékenység?

A fognyaki érzékenység megelőzése

 • Tapasztalta már, hogy hideg, meleg vagy édesség hatására megfájdultak a fogai?
 • Ha igen, ez valószínűleg fognyaki érzékenységet jelez.

Felnőtteknél gyakran előfordul, hogy időnként érzékennyé válnak a fogaik hideg, meleg vagy édes ételek, italok fogyasztásakor. A fognyaki érzékenység miatti fájdalom nem állandó, többnyire időszakos, de néha nagyon kellemetlenné válhat, főleg savas ételek-italok fogyasztása után.

A fognyaki érzékenység vagy más szóval dentinérzékenység jellemzője, hogy a fent leírt ingerek, de akár hideg levegő belégzésének hatására átmeneti, éles fájdalom jelentkezik.

Miért alakul ki a fognyaki érzékenység?

Leggyakrabban a fogíny visszahúzódását követően alakul ki a fognyaki érzékenység. Az ép fogíny – az alatta lévő kötő- és csontszövettel együtt – beborítja a fogak gyökerének külső felszínét, ezáltal védi az alatta lévő cement és dentin felszíneket a szájüregben jelentkező külső ingerektől. Az íny visszahúzódásával a fogak kevésbé szigetelő gyökérfelszínei szabaddá válnak és az így nyitottá váló dentincsatornák elvezetik az ingereket a fog belseje felé, ahol azok fájdalomként jelennek meg.

Fognyaki érzékenység esetén forduljon fogorvosához és beszélje meg a kezelés lehetőségeit!

Mit jelent a fognyaki érzékenység?

Ép, egészséges fogazat esetén a fogak belső keményállományát alkotó ún. dentint a fogak koronai részén a fogzománc, a gyökérfelszínén pedig cement borítja és védi. A fogzománc kopásával vagy az íny visszahúzódásával a jóval kevésbé ellenálló cement és dentin szabaddá válhat. Ez a jelenség legtöbbször a kemény sörtéjű fogkefével, túl erősen és rossz technikával - vízszintes sikálás - végzett fogmosás következménye.

Bizonyos elméletek szerint azonban ez csak rásegít a fogak túlzott szorongatásával, éjszakai fogcsikorgatással járó megterhelésre. A dentinben számtalan mikroszkopikus méretű csatorna található, melyek a dentin felszínén nyílnak és a fog belsejében lévő idegvégződésekhez vezetnek. Így a hideg- és meleghatások, valamint az édességek, de akár a fogkefe érintése is a szabadon nyíló dentincsatornákon keresztül ingerli a fog belsejében lévő receptorokat, melyek sajnos csak fájdalomérzést tudnak kiváltani a fogakban.

Bejelentkezéshez kattintson ide

Hogyan jön létre a fognyaki érzékenység?

A mai modern elméletek szerint a fognyaki érzékenység többnyire nem egy önálló kiváltó tényező miatt jön létre és a páciensek a legtöbb esetben tudnak tenni ellene. Mint azt korábban említettük, a dentinérzékenység jellemzője a hideg-meleg ételek, italok vagy édesség fogyasztásakor jelentkező hirtelen, éles fájdalom. Ez a jelenség a gyökérfelszínen szabaddá váló mikroszkopikus dentincsatornákon keresztül alakul ki.

A legfőbb kiváltó okok:

 • Éjszakai fogcsikorgatás, gyakori túlzott szorongatás
 • Helytelen, rossz technikával, túl nagy erővel végzett fogmosás.
 • Túlságosan abrazív hatású, vagyis magas dörzsölőanyag tartalmú fogkrémekkel végzett fogmosás.
 • Savas ételek, italok túlzott fogyasztása (gyümölcsök, vörösbor stb.)

A foggyökér szabaddá válása önmagában még nem feltétlenül igényel fogorvosi ellátást, de az érzékenység mértékétől függően fogkrémekkel, fogvédő krémekkel, ecseteléssel lehet konzervatív úton enyhíteni a panaszokat.

Csak kifejezett esztétikai hátrányok, komolyabb érzékenység vagy ezekből a kikopott fognyaki területekből kiinduló szuvasodások esetén ajánlott a fognyaki tömések készítése. Ez utóbbi esetben azonban mindenképpen fogorvosi kezelés szükséges.

A fogzománc kopása vagy az íny visszahúzódása miatt szabaddá vált dentin kevésbé ellenálló, mint a fogak koronáját borító fogzománc. A dentin a fogzománcnál jóval kevesebb ásványi anyagot tartalmaz és kevésbé tömör, ezért a bakteriális foglepedék hatására könnyebben szuvasodik.

A főként helytelen fogmosás miatt kialakuló kopások azonban furcsa mód kifejezetten polírozott, elmeszesedett felszínűek is lehetnek és ezeknél inkább kevésbé találunk szuvasodást. A megfelelő kezelés alkalmazása érdekében feltétlenül kérje kezelőorvosa tanácsát.

A fognyaki érzékenység megelőzése

A fognyaki érzékenység elkerülhető, ha

 • sikerül megelőzni fognyaki kopás kialakulását,
 • a fogíny visszahúzódását.
 • Általában a jól végzett szájhigiéne segít a fognyaki érzékenység megelőzésében is.
 • Ajánljuk, hogy az éjszakai fogcsikorgatás megelőzésére kérjen segédeszközöket orvosától.

A felesleges terhelés ilyen módon történő megszüntetése a fogakra jótékony hatással lehet és még a nem tökéletes fogmosási technika következményei is csekélyebbek lehetnek. Az ismert oszcillációs-rotációs, vagyis forgó-rezgő típusú elektromos fogkefékkel hatékonyabban lehet eltávolítani a lepedéket, mint a kézi fogkefékkel és nem okozunk felesleges terhelést a fog nyaki szövetein. Fogmosáskor ügyelni kell arra, hogy ne használjuk a fogkefét túl erős nyomással!

 • Fontos, hogy a naponta kétszeri, legalább két percig tartó fogmosást jó minőségű, puha sörtéjű fogkefével végezzük.
 • Kérdezze meg fogorvosát, hogy melyik fogmosási módszert javasolja Önnek.
 • Savas ételek, italok fogyasztása után - bármily furcsa - legalább egy órán át NE mosson fogat, hanem igyon ásványvizet vagy rágjon rágógumit. A savak hatására meggyengült felszíni rétegek így visszaerősödhetnek és a fogmosás kevesebb kárt okozhat a fognyaki részeken.

Ínyvisszahúzódás esetén, fognyaki érzékenység alakulhat ki. Fogágybetegség esetén is gyakran tapasztalható a fognyaki érzékenység, mivel a gyulladt íny könnyen visszahúzódik a fogakról. Ha az íny visszahúzódása bekövetkezik, akkor a foggyökér felszíne, melyet egy dentinnek nevezett csontszerű anyag borít, szabaddá válik. A dentin, azaz a fognyak szabaddá válása tartós, visszafordíthatatlan jelenség, még akkor is, ha nem jár fognyaki érzékenységgel. Visszahúzódott íny esetén is nagyon fontos a jó szájhigiéne gyakorlása, mivel a lecsupaszodott fognyaki területeken könnyen kialakulhat a fognyaki szuvasodás.

fogérzékenység

Kapcsolat

phone +36 30 2222 777 mail info@dentus.hu location 1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.
Hétfő 8-18 óra
Kedd 8-18óra
Szerda 8-18 óra
Csütörtök 8-18 óra
Péntek 8-13 óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Kérjen időpontot

© 2021. A DENTUS - A fogorvos weboldal teljes szöveges tartalma, képi megjelenése szerzői jogvédelem alatt áll és az üzemeltető tulajdonát képezi.
Azok közlésre történő felhasználása, másolása a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül eredeti vagy átírt formában is tilos.

Adatvédelmi nyilatkozat (Dentus Magyarország Kft. által üzemeltetett honlapokra vonatkozóan)

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához.