dentus logo

+36 30 2222 777
1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.

A fogak az emberi szervezet legkeményebb szöveteiből épülnek fel. A fogak részt vesznek a rágásban, a hangképzésben, de szerepük van az esztétikai megjelenésben is.

A legtöbb fognak kifejezett formai jellegzetességei vannak, melyek megkülönböztetik a többitől. A fogorvos feladatai közé tartozik, hogy károsodott fogakat az ilyen formai, anatómiai jellegzetességei alapján is igyekezzen helyreállítani.

  • A szervezet növekedése során először a tejfogak fejlődnek ki, melyekből gyermekkorban 20 található a szájban.
  • A tejfogak helyét később – felnőtt korban – a maradófogazat veszi át, mely összesen 32 fogból áll.

Elhelyezkedésük szerint ismerünk:

  • metszőfogakat (állcsontonként és oldalanként) 2 db,
  • szemfogakat (1 db),
  • kisörlőket (2 db)
  • és nagyörlőket (3 db),
  • melyből az utolsó nagyörlőt másnéven bölcsességfogként is nevezünk.

A bölcsességfog szájban történő megjelenése és elhelyezkedése igen széles változatosságot mutat, egyre gyakrabban tapasztalható, hogy csírája sincs. Amennyiben viszont mégis van, igen gyakran lehet probléma forrása és mivel gyakorlati haszna annál kevesebb, a lehetséges panaszok megelőzése érdekében legtöbbször javallott az eltávolítása.

A fog részei: korona, gyökér

A fogak élő szövetet alkotnak. A gyökereken keresztül erek és idegek hatolnak beléjük, melyek tápanyagokkal, oxigénnel és fájdalomérző képességgel látják el a fogakat. A koronai rész a szájban jól látható jellegzetes rész, míg a gyökerek az íny által fedett állcsontban rögzítik a fogat. A fog rögzítése az állcsontban rugalmas rostokkal történik, melyek minden harapásnál kis mozgást engednek a fognak.

Érdemes megjegyezni, hogy ezzel szemben az implantátumok – amikről itt olvashat bővebben – teljesen merev rögzítést adnak, ezért nem szabad hidakat - rögzített fogpótlásokat - egyszerre saját fogra és beültetett fogra helyezni.

A fogak szuvasodása ezen fogbél szöveteket veszélyezteti és ellátásuk során törekednünk kell megtartásukra. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor gyökérkezeléssel a fog a szájban még megtartható.

Kapcsolat

phone +36 30 2222 777 mail info@dentus.hu location 1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.
Hétfő 8-18 óra
Kedd 8-18óra
Szerda 8-18 óra
Csütörtök 8-18 óra
Péntek 8-13 óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Kérjen időpontot

© 2021. A DENTUS - A fogorvos weboldal teljes szöveges tartalma, képi megjelenése szerzői jogvédelem alatt áll és az üzemeltető tulajdonát képezi.
Azok közlésre történő felhasználása, másolása a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül eredeti vagy átírt formában is tilos.

Adatvédelmi nyilatkozat (Dentus Magyarország Kft. által üzemeltetett honlapokra vonatkozóan)

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához.