dentus logo

+36 30 2222 777
1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.

A fogászati implantáció a fog gyökerének és az azt rögzítő szöveteknek a mesterséges helyreállítása, ezért nevezhetjük műgyökérnek vagy beültetett fognak. A fogászati implantátum beültetésének célja, hogy olyan felépítményt hordozzon, mely megjelenésében, feladatában fogat vagy fogak csoportját utánozza, helyettesíti.

A legelterjedtebb implantátumok az ún. osseointegrált típusok: ezek olyan felületkezelt titán csavarok, melyek közvetlenül a fogakat is rögzítő csontban kerülnek elhelyezésre és gyógyulásuk során a csontsejtek belenőnek a műgyökér felszínének mikorszkópikus réseibe, mereven rögzítve azt.

Az implantátum beültetésének folyamata

A műgyökerek beültetésének folyamata a fogorvosi vizsgálattal kezdődik, melynek során a páciens és a fogorvos együtt eldöntik, hogy az ilyen jellegű megoldás szóba jön-e a fogazat helyreállítása során. Amennyiben ez a lehetőség számba vehető, úgy panoráma röntgen és szájsebész konzílium alapján elkészül a kezelési terv:

 • melyik területre,
 • hány darab
 • és milyen típusú implantátum kerül beültetésre.

Bonyolultabb anatómiai viszonyok esetén szükséges lehet fogászati CT felvétel is, melynek készítése után a célterület 3 dimenzióban vizsgálható. Ilyenkor dől el az is, hogy szükséges-e a rendelkezésre álló csontkínálatot valamilyen kiegészítő beavatkozással  -csontátültetéssel, arcüreg emeléssel - megtámogatni, ezeket csontpótlásnak nevezzük.

Az implantátumok behelyezése helyi érzéstelenítés mellett történik, ezért garantáltan teljesen fájdalommentes. A páciensek elmondása szerint sokkal kevésbé megterhelő, mint egy foghúzás. Változást a szájban ezt követően csak a varratok jelentik, melyek eltávolítása után teljes egészében a műtét előtti állapotot fogja a páciens tapasztalni.

Az implantátumok gyógyulásának és felhasználhatóságának ideje napjainkban is komoly szakmai vitakérdés. Rendelőnk tapasztalatai szerint az átlagos gyógyulási idő 3-4 hónapig tart, és szigorúan tartva magunkat a protokollokhoz elmondható, hogy a komplikációk aránya mindössze 2% alatt van. Más szóval a sikerszázalék 98% feletti!

Ennek a kedvező aránynak a haszonélvezői természetesen a páciensek, akik a beültetéseket hosszú-hosszú éveken, évtizedeken át használhatják. A csontosodás idejére természetesen - ha szükséges - ideiglenes fogpótlásokat tudunk készíteni. A gyógyulási idő leteltét követően fog elkezdődni az a folyamat, mely legfeljebb néhány hétig tart, és melynek végén a páciens viselheti az implantátumok által megtartott fogakat.

A műgyökér beültetésekkel szemben támasztott leggyakoribb elvárás, hogy a páciens elkerülhesse a kivehető fogpótlás viselését. Ennek a célnak szinte mindig megfelel a módszer, az akadályt legtöbbször csak a beültetni szükséges implantátumok száma jelenti.

Vannak azonban olyan esetek, amikor az implantátumok segítségével a kivehető fogpótlások bizonyos típusát támogatjuk meg. Ez esetben is komoly feladat hárul a beültetett műgyökerekre, hiszen rendkívüli stabilitásuknál fogva az egyébként - még ha csak minimális - mozgást mutató fogsorok a rögzített fogpótlásokhoz vagy saját fogakhoz hasonló stabilitást kapnak, nagymértékben javítva a fogmű komfortosságát. Az ilyen protéziseket overdenture-nek nevezzük.

Bejelentkezéshez kattintson ide

Mi lehet az oka a „kilökődésnek”?

Az implantátumok sikeres beültetését és rövidtávú használatát követően kialakuló "kilökődések" két fő okra vezethetők vissza: tervezési hiba miatt túlterhelt műgyökér, illetve higiéniai okokból kialakuló periimplantitis - implantátum körüli gyulladás.

Az első eset elkerülhető a szigorú tervezési szabályok betartásával: a mi sikerünk csak hosszútávon siker, ezért a tervezésben kompromisszum nincsen. Ez a páciens számára azt jelenti, hogy ha adott pótlás elkészítéséhez a szabályok szerint szükséges darabszámú implantátumot nem tudjuk beültetni (csontkínálat, költségek, stb.), akkor nem kevesebb implantátumra készítjük el a pótlást, mert idő előtt elvesztenénk, hanem másik megoldást keresünk!

A második ok elkerülhető a páciens megfelelő tájékoztatásával: a szükséges fogtisztító eszközök bemutatásával és azoknak a páciens részéről történő lelkiismeretes használatával, majd rendszeres rendelői ellenőrzésével. Erős dohányosok vagy cukorbeteg páciensek esetében ezeknek kiemelkedő jelentősége van. A titán imlpantátumokról azonban elmondható az a megnyugtató tény, hogy a szervezet nem ismeri fel idegenként, “nem látja”, ezért a szervátültetéseknél jelentkező immunválasz és az evvel kapcsolatos valódi kilökődés kérdése itt egyáltalán nem merül fel.

Összeségében elmondható, hogy az implantáció a fogászatban alkalmazott módszerek egyik legbiztosabb típusa, a vele járó kellemetlenségek és kockázatok mára szinte elhanyagolhatóan kicsik, viszont hosszútávú megbízhatósága kiemelkedő.

Az implantátumok kilökődéséről

Az implantációval kapcsolatban leggyakrabban felmerülő „kilökődés” kérdését külön kell választani az emberi szervek átültetésével kapcsolatban emlegetett „kilökődéstől”.

A “kilökődés” fogalma

A szervátültetés esetében ugyanis a beültetett szervet a gazdaszervezet idegennek ismeri fel, immunreakciót indít ellene, védekezik, melynek során a beültetett szerv sejtjeinek működése leáll, a szerv elhalhat, kilökődhet.

Az implantátumok esetében ilyen reakció nem lép fel, mert a szervezet „észre sem veszi” a titán csavart. Az esetek igen kis százalékában (sebészi statisztika: 1-2%) mégis stabilitásukat vesztő implantátumok esetében azonban egész más folyamatok állnak a háttérben:

 • az implantátum nyaka körüli elégtelen tisztítás miatt felgyülemlő lepedék gyulladást okoz, mely - épp a szervezet védelme érdekében – a nyálkahártya gyors terjeszkedését okozza.
 • Ez a hámszövet „körbenövi” az implantátum „gyökerét”, mely ezáltal elveszti csontos rögzülését, az implantátum„kilökődik”.

Hogy az ilyen esetek előfordulását minimalizáljuk, a sebészi beavatkozás - gondos tervezést követően - a legnagyobb körültekintéssel zajlik, majd egy igen részletes útmutatót adunk át paciensünknek, hogy közvetlenül a műtét után mire legyen tekintettel. Az implantációk sikerességének szintén része az egyéni szájhygiénében alkalmazandó új eszközök és módszerek ismertetése.

Az implantátumok sikeres beültetését és rövidtávú használatát követően kialakuló "kilökődések" (az esetek 1-2%-a) két fő okra vezethetők vissza:

 1. tervezési hiba miatt túlterhelt műgyökér, illetve
 2. higiéniai okokból kialakuló periimplantitis (implantátum körüli gyulladás).

Az első eset elkerülhető a szigorú tervezési szabályok betartásával: a mi sikerünk csak hosszútávon siker, ezért a tervezésben kompromisszum nincsen! Ez a páciens számára azt jelenti, hogy ha adott pótlás elkészítéséhez a szabályok szerint szükséges darabszámú implantátumot nem tudjuk beültetni (csontkínálat, költségek, stb.), akkor nem kevesebb implantátumra készítjük el a pótlást, mert idő előtt elvesztenénk, hanem másik megoldást keresünk!

A második ok elkerülhető a páciens megfelelő tájékoztatásával: a szükséges fogtisztító eszközök bemutatásával és azoknak a páciens részéről történő lelkiismeretes használatával, majd rendszeres rendelői ellenőrzésével.

Összességében elmondható, hogy az implantáció a fogászatban alkalmazott módszerek egyik legbiztosabb típusa, a vele járó kellemetlenségek és kockázatok mára szinte elhanyagolhatóan kicsik, viszont hosszú távú megbízhatósága kiemelkedő.

Bejelentkezéshez kattintson ide

Az implantáció lépései

A művelet gyors, kíméletes, fájdalommentes.

Az implantációs pótlás készítésének lépései:

 • előkészítés
  • konzultáció, röntgen (CT), tervezés
 • műtét
  • helyi érzéstelenítés
  • minimális metszés az ínyen
  • az implantátum fészkének kialakítása fúrókkal
  • az implantátum csavar behelyezése
  • varratok elhelyezése, tájékoztatás
 • varratszedés
  • 7-10 nap után varratszedés
  • szükség esetén ideiglenes pótlás készítése
 • felszabadítás
  • 2-8 hónap után az implantátum feltárása helyi érzéstelenítéssel, gyógycsavar behelyezése
 • fogpótlás elkészítése
  • újabb 2 hét elteltével lenyomatvétel a felépítmény behelyezésére és pótlás elkészítésére

Fontos: kérjük jelezze kezelőorvosának, ha Ön:

 • cukorbeteg
 • erős dohányos
 • alkoholbeteg
 • besugárzást és/vagy kemoterápiát kapott
 • csontritkulásra gyógyszert kapott (az oszteoporózis önmagában nem ellenjavallat)
 • bármilyen egyéb szisztémás betegségben szenved, ill. rendszeresen gyógyszert szed

Világmárkájú implantátumok és kiegészítő alkatrészek

Az orvosok számára számtalan implantátum gyártó terméke érhető el a magyar piacon. Ezek között vannak világmárkák, komoly tudományos háttérrel és olyan (főként távolkeleti) márkák, melyek csak ideig-óráig próbálják gyártókapacitásaikat a fogászati implantológiában is hasznosítani. Ismerve ezt a kínálatot és figyelembe véve az implantológiában nemzetközileg aktuálisan elfogadott irányelveket, úgy döntöttünk, hogy a rendelőnkben az alábbi két implantátumot

Mindkettő a bizonyítékon alapuló fogászat (Evidence based dentistry) keretében fejlődik. A gyártók több olyan technológiai újítást vezetettek be, melyet más gyártók is sorra vesznek át. Az implantátumokra élethosszig tartó garanciát adnak és Magyarországon hivatalos forgalmazó látja el az orvosok felé a háttértámogatást (support). Elmondható, hogy a speciálisan felületkezelt csavaroktól kezdve az egyszerű sebészi és protetikai felhasználhatóságig számos olyan szempont van, melyek ezeket az implantátumokat egy értékes márkává teszik és bátran ajánljuk pácienseinknek csak úgy, mint családtagjainknak.

Kapcsolat

phone +36 30 2222 777 mail info@dentus.hu location 1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.
Hétfő 8-18 óra
Kedd 8-18óra
Szerda 8-18 óra
Csütörtök 8-18 óra
Péntek 8-13 óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Kérjen időpontot

© 2021. A DENTUS - A fogorvos weboldal teljes szöveges tartalma, képi megjelenése szerzői jogvédelem alatt áll és az üzemeltető tulajdonát képezi.
Azok közlésre történő felhasználása, másolása a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül eredeti vagy átírt formában is tilos.

Adatvédelmi nyilatkozat (Dentus Magyarország Kft. által üzemeltetett honlapokra vonatkozóan)

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához.