dentus logo

+36 30 2222 777
1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.

A női szervezet a terhesség alatt bonyolult változáson megy keresztül. A hormonális átalakulások ugyanis az egész testet érintik, így a szájüreget valamint a fogsort is.

Az előző generációk népszerű vélekedése volt, hogy a kismamák számára minden terhesség néhány fog elvesztésével jár. Megfelelő szájhigiénié mellett ez egyáltalán nem törvényszerű!

Terhesség alkalmával gyakorta felléphet például ínygyulladás, amelyért a száj nyálkahártyában található ösztrogén receptorok a felelősek. A leendő anyukák ettől könnyen megijedhetnek, ilyenkor ugyanis kevésbé mernek a baba miatt orvosi beavatkozásokra vállalkozni. Szerencsére már léteznek olyan, a fogászati beavatkozások során használt anyagok, amelyektől egyáltalán nem kell félniük a hölgyeknek. Azoknak viszont, akik várandósságot terveznek a közeljövőben, mégis javasolt, hogy a beavatkozások már a terhesség előtti időszakban megtörténjenek, így a későbbiekben csupán a rendszeres tisztításra és kontrollra lesz szükség.

Mi az a terhességi ínygyulladás?

A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások fokozzák az ínygyulladás kockázatát. Az ösztrogén és progeszteron szint emelkedése miatti ínyduzzanat elősegíti az ínygyulladást, valamint a fogágybetegséget előidéző kórokozók szaporodását is. Az íny állapotának változása legkifejezettebben a második és a nyolcadik hónap között észlelhető. A hormonális változások fokozzák a plakkbaktériumok iránti érzékenységet, ezáltal a már meglévő ínygyulladás tovább fokozódik: kialakul a terhességi ínygyulladás.

Nagyon fontos, hogy az ínygyulladás egy visszafordítható, többnyire maradandó károsodás nélkül gyógyuló kórkép, melynek jelentősége a veszélyre - a visszafordíthatatlan károsodásra - való figyelmeztetésben van!

Az ínygyulladás első jele a vérzés, mely ilyenkor a legapróbb behatásra - például fogmosáskor - jelentkezik és megfelelő kezeléssel megszüntethető. Huzamosabb fennállása vagy gyakori ismétlődése esetén azonban a gyulladás ráterjedhet a fogakat tartó mélyebb szövetekre és maradandó pusztulást okoz a csont- és kötőszövetekben, de a szájban tapasztalt tünetek továbbra is „csak” az ínyvérzésre korlátozódnak!

Az ilyen elváltozások lassan, alattomosan alakulnak ki és eredményük a fogak megmozdulása, elvándorlása, majd kihullása!

A fogszuvasodás is okozhatja a fogak kihullását

A fogak elvesztésének másik okaként a fogak szuvasodásából eredő folyamatokat említhetjük, melyek különösen a rendszeres fogorvosi ellenőrzés hiányában válnak hirtelen sürgetővé a terhesség alatt.

A folyamat itt is hosszabb idő alatt alakul ki: a lepedékben lévő baktériumok által termelt savak a fogak felszínét meggyengítik, azokon kisebb üregek keletkeznek. A fájdalom nélkül növekvő üregek egy keményebb falatra történő ráharapáskor beszakadnak és az irányíthatatlan törések gyakran a fog eltávolítását teszik szükségessé. Szerencsésebb esetben a fog helyreállítása megkísérelhető lenne, de ilyenkor már mérlegelendő lehet az érzéstelenítő alkalmazása, a röntgenfelvételek készítése, bármilyen fájdalomcsillapító vagy antibiotikum adása.

A fentiek miatt is rendkívül fontos, hogy a leendő édesanyák fokozott figyelmet fordítsanak a szájhigiénére.

Bejelentkezéshez kattintson ide

A hangsúly azonban a kockázaton van!

Az ínygyulladás felismerése és megszüntetése, a professzionális szájhigiénés kezelés, a fogkőeltávolítás illetve a kezdődő szuvasodások ellátása alapvető fontosságú, a fogak elvesztésének kockázata ezzel jelentősen csökkenthető, megszüntethető!

Mit lehet tenni ennek érdekében?

A folyamat megértése sokat segíthet a kiváltó okok megszüntetésében. Az ínybetegségek kialakulásáért elsősorban a foglepedék felelős, mely a fogak felszínén folyamatosan lerakódó ételmaradékból, hámsejtekből, nyálfehérjéből és mikroorganizmusok – kórokozók - tömegéből álló színtelen-fehéres, filmszerű, ragacsos massza.

A plakk a fogak felszínéhez kémiai úton kötődik, eltávolítása csak mechanikai úton lehetséges: fogmosással! Amennyiben a lepedéket rendszeres fogmosás és fogselymezés segítségével nem távolítjuk el, könnyen felhalmozódik a fogakon, az ínyen és az íny alatt is, ínygyulladást idézve elő. De itt még mindig be lehet avatkozni fogkefe és fogselyem segítségével. Amennyiben a fogmosás egy-egy helyen - nehezen elérhető részek mindenkinél vannak - rendszeresen elégtelen, ott a lepedékbe épülő ásványi anyagok hatására az elmeszesedik, fogkővé alakul. A fogkő - mint egy tengeri szivacs mikroszkopikus pórusai - egyre növekvő mennyiségű baktériumot raktároz, melyek állandósítják az ínygyulladást: a páciens maga itt már nem tud segíteni. Az állandó gyulladás ráterjed a mélyebb szövetekre és a fogat rögzítő szövetek közül egyre többet és többet pusztít el. Ezt a lerakódást már csak szájhigiénikus vagy fogorvos tudja eltávolítani.

Ha úgy érzi, hogy ínyproblémája van, haladéktalanul keresse fel fogorvosát, mivel az ínygyulladás kezdetben visszafordítható és gyógyítható!

A maradandó károsodásban sem az a veszélyes, hogy hónapok alatt a fog rögzítő szöveteinek 10-20%-át elpusztítja, hanem az, hogy a legközelebb kialakuló lepedék-fogkő mennyiség már a korábban elpusztult szövetek helyén rakódik le és a károsodás következő hulláma már innen indul: a károsodások összeadódnak.

Ínygyulladásra figyelmeztető tünetek:

 • ínyduzzanat, vöröses színváltozás
 • a fogak közötti hegyes rózsaszínű íny lelapul, lilás színűvé válik
 • fogmosásnál, fogselymezésnél tapasztalható ínyvérzés
 • rossz lehelet, kellemetlen szájíz

Tudja-e, hogy a terhes anyák fogainak és fogínyének állapota a baba egészségét is befolyásolja?

A fertőzések a következő terhességi komplikációkat okozhatják:

 • vetélés
 • koraszülés
 • fejletlen, kis súlyú újszülött világrajövetele

A koraszülések kb. 50 %-át a különböző eredetű fertőzések okozzák. Az elhanyagolt szájhigiénié következtében ínygyulladás alakul ki, az ínygyulladást okozó baktériumok pedig a méhlepényen keresztül károsíthatják a magzatot.

Bejelentkezéshez kattintson ide

A fogszuvasodás hatása az újszülöttekre

A fogszuvasodás vagy káriesz kialakulása a foglepedék bakteriális tevékenységének következménye. Az újszülöttek szája csíramentes, majd a környezet hatására hamarosan kialakul náluk a természetes baktériumflóra. A csecsemők az őket elsőként gondozó felnőttektől kaphatják a fogszuvasodást okozó baktériumokat is, melyek jó szájhigiénia esetén csak minimális mennyiségben vannak jelen. Ez azt jelenti, hogy a jó szájhigiénéjű szülők gyermekeinél kisebb a tejfogak szuvasodásának esélye, mint az elhanyagolt fogazatúaknál. A rossz fogú szülők akár csókolgatással is megfertőzhetik a babát a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans nevű baktériummal. A cumi vagy az etetőkanál is közvetítheti a fertőzést, ha az anya is a szájába veszi, mielőtt odaadja a kisbabának.

Mit tehetünk a fogíny épségéért?

A terhesség alatt gyakrabban alakul ki ínygyulladás, mely a kismamák mintegy 60-70 %-ánál tapasztalható. Megfelelő lepedékeltávolítással az ínygyulladás azonban megszüntethető. Ahhoz, hogy az otthoni szájhigiéne eredményes lehessen, nemcsak jó fogkefe és fogselyem szükséges, de alapvető fontosságú, hogy a korábban lerakódott fogkövet - még ha csekély mennyiségű is - professzionális úton eltávolítsa higiénikusa.

A fogak és az íny épségének megőrzése miatt naponta legalább kétszer, étkezések után kell fogat mosni, ezen kívül a rendszeres fogselymezés is szükséges. A megfelelő szájhigiéne eléréséhez jó fogkefére és fluoridos fogkrémre is szükség van. Az oszcillációs-rotációs, vagyis forgó-rezgő - 3D - típusú elektromos fogkefékkel hatékonyabban lehet eltávolítani a lepedéket, mint a kézi fogkefékkel, de érdemes több időt is szánni az esti szájápolásra. A fogorvosi ajánlásoknak megfelelően legalább háromhavonként cserélje ki a fogkeféjét. Mivel a terhesség alatt megnő a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulásának rizikója, a terhesség folyamán többször is keresse fel fogorvosát, higiénikusát.

Terhesség és szájhigiéné

Összefoglalva elmondhatjuk,

 • hogy a terhességgel összefüggő fogelvesztés korunkban teljes mértékben kiküszöbölhető!
 • A kismama úgynevezett terhességi ínygyulladása egy figyelemfelhívó jel, hogy egyéni szájhigiénéje nem - vagy nem mindenhol - megfelelő.
 • Ennek első jele az íny gyakori - sérülés nélküli - vérzése, melynek jelentkezése esetén érdemes felkeresni a fogorvost.
 • A szükséges fogtisztítás, fogkőeltávolítás elvégzése mellett Ön tanácsokat kaphat, hogy hol mosson alaposabban, milyen eszközöket tud még használni és plakkfestéssel a fogmosása hatékonyságát is be tudjuk mutatni.

Szükség esetén a kezdődő szuvasodások is elláthatók, megóvva a kismamát a komolyabb beavatkozások által kiváltott stressztől.

Kapcsolat

phone +36 30 2222 777 mail info@dentus.hu location 1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.
Hétfő 8-18 óra
Kedd 8-18óra
Szerda 8-18 óra
Csütörtök 8-18 óra
Péntek 8-13 óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Kérjen időpontot

© 2021. A DENTUS - A fogorvos weboldal teljes szöveges tartalma, képi megjelenése szerzői jogvédelem alatt áll és az üzemeltető tulajdonát képezi.
Azok közlésre történő felhasználása, másolása a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül eredeti vagy átírt formában is tilos.

Adatvédelmi nyilatkozat (Dentus Magyarország Kft. által üzemeltetett honlapokra vonatkozóan)

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához.