dentus logo

+36 30 2222 777
1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.

A krónikus, vagy tartósan rossz lehelet

Mi okozza a rossz leheletet?

Néhány tanács a rossz lehelet megelőzésére

A rossz lehelet gyakori probléma, mely életünk folyamán különböző okokból jöhet létre. A kellemetlen szájszag lehet átmeneti, de tartós, krónikus jelenséggé is válhat. A tartósan rossz lehelet a lakosság közel 1/3-nál tapasztalható!

A kellemetlen szájszag elsősorban a szájüregi mikroorganizmusok által a lepedékben található ételmaradékok lebontásából ered. Ezek a természetesen is jelenlévő, rossz leheletet okozó baktériumok főleg a nyelven találhatók.

Tudta-e, hogy a emberi testen belül a nyelv felszínén a négyzetcentiméterenként előforduló baktériumok száma a legmagasabb?

Éppen ezért a jó szájhigiéne, mely a nyelvmosást is magában foglalja, jelentősen csökkenti a reggelenként előforduló kellemetlen szájszagot. A nyelv rendszeres tisztítása eltávolítja a bakteriális lepedésket, javítja az ízérzést és csökkenti a szájszagot. Mind a kézi, mind a gépi fogkefék alkalmasak a nyelv tisztítására is ezért használja őket bátran a nyelvháton is!

Átmeneti rossz lehelet

Az átmenetileg jelentkező rossz leheletnek különböző okai lehetnek.

 • Gyakran a fogak között megrekedt kellemetlen szagú ételmaradékok okozzák, jellemzően hagyma és fokhagyma.
 • Egyéb okok, mint például a dohányzás
 • vagy a túlzott diéta is előidézhetnek kellemetlen szájszagot.
 • A dohányzás által okozott szájszárazság közvetett módon tovább fokozza a problémát,
 • az éhezés szintén kellemetlen szagú lehelethez vezethet.

A napi rendszeres - az étkezéseket követő - fogmosás és fogselymezés híján a szájüregben bomló ételmaradékok is jellegzetesen rossz szag kialakulásához vezetnek. Az elhanyagolt szájhigiénia miatt kialakuló ínygyulladás, majd fogágybetegség szintén tovább rontja a helyzetet. A fentiek miatt nagyon fontos a lepedék és az ételmaradékok rendszeres és alapos eltávolítása.

Az átmeneti rossz lehelet megelőzése érdekében mosson fogat (és nyelvet) mindig étkezéseket követően és használjon fogselymet legalább naponta egyszer az esti fogmosást követően. Lefekvés előtt már lehetőleg ne fogyasszon tejterméket, mert annak erjedése a nyelven szintén a reggeli szájszag kialakulását segíti. A triclosan tartalmú fogkrémek és különböző szájfertőtlenítő öblögető szerek pedig gátolják a baktériumok kártékony tevékenységét. Fogkeféjét legalább három havonta cserélje ki, de ha ön erős fogmosó, akkor ennél előbb is szükséges lehet.

Bejelentkezéshez kattintson ide

A krónikus, vagy tartósan rossz lehelet

Súlyosabb és állandó problémát jelent a tartósan rossz lehelet, mely nemcsak kellemetlen, hanem a személyes kapcsolatokat is károsan befolyásoló állapot. Valószínűleg a szájüregi kénhidrogén termelő baktériumok túlzott felszaporodása idézi elő, de akár valami más, súlyosabb általános megbetegedés is lehet a hátterében, ezért bátran beszélje meg fogorvosával a lehetséges okokat. A fogorvosi kezelés mellett egyes esetekben más szakorvosi kezelésre is szükség lehet.

Legbanálisabb módon a szájszárazság idézheti elő, illetve súlyosbíthatja a rossz leheletet, mivel a nyálelválasztás csökkenése elősegíti a baktériumok szaporodását. A szájüreg megfelelő tisztaságához és nedvesen tartásához ugyanis elegendő nyál jelenléte szükséges. Az éjszakai csökkent nyálelválasztás miatti reggeli rossz lehelet természetes jelenség, ezt azonban súlyosbíthatják bizonyos gyógyszerek és betegségek is. Jellegzetesen rossz leheletet okozhatnak a tüdő, máj és vesebetegségek, valamint a diabetes.

Mi okozza a rossz leheletet?

A kellemetlen szájszagot elsősorban szájüregi problémák okozzák, de más kiváltó okai is lehetnek:

 • elhanyagolt szájhigiéne, lepedékfelhalmozódás – a megfelelő fogmosás és fogselymezés hiánya miatt (olvassa el tanácsainkat)
 • ínygyulladás és fogágybetegség - legtöbbször egyszerűen megszüntethető (kérje higiénikusaink segítségét)
 • dohányzás és alkoholfogyasztás
 • kellemetlen szagú ételek fogyasztása (hagyma, fokhagyma)
 • egyes gyógyszerek hatására a nyálelválasztás csökkenése miatt
 • általános megbetegedések, mint például daganatok, diabetes, máj és vesebetegségek.

A saját rossz leheletet többnyire nem érezzük, főleg a környezetünkben lévők érzékelik. Egyes esetekben fémes, vagy keserű ízérzés illetve szájszárazság érzése is kíséri.

Mint említettük, a rossz leheletet bizonyos szájüregi baktériumok által termelt kellemetlen szagú illóanyagok,  főleg illékony kénhidrogének felszabadulása okozza. Az illékony kénhidrogének képződésének mértékét több tényező is befolyásolja:

 • a szájüreg bakteriális összetétele
 • a baktériumok táplálékául szolgáló étrend
 • a nyálelválasztás mennyisége
 • fogszuvasodás

Bejelentkezéshez kattintson ide

Néhány tanács a rossz lehelet megelőzésére

 1. Naponta kétszer, reggel és az esti lefekvés előtt is mosson fogat legalább három percig. Fogmosáskor ne felejtse el a nyelvét is megtisztítani. Érdeklődjön fogorvosánál az Ön számára legmegfelelőbb fogmosási módszer iránt.
 2. Használjon kicsi fejű fogkefét, mellyel könnyen mozoghat a szájban. Kérdezze meg fogorvosát, hogy melyik típust ajánlja Önnek. Fogselyem rendszeres használatával távolítsa el a fogak közötti lepedéket és ételmaradékokat is.
 3. Mosson fogat antibakteriális hatóanyagú fogkrémmel a rossz leheletet okozó baktériumok ellen.
 4. Rendszeresen keresse fel fogorvosát ellenőrző vizsgálat és a professzionális fogtisztítás elvégzése miatt.

rossz lehelet

Kapcsolat

phone +36 30 2222 777 mail info@dentus.hu location 1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.
Hétfő 8-18 óra
Kedd 8-18óra
Szerda 8-18 óra
Csütörtök 8-18 óra
Péntek 8-13 óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Kérjen időpontot

© 2021. A DENTUS - A fogorvos weboldal teljes szöveges tartalma, képi megjelenése szerzői jogvédelem alatt áll és az üzemeltető tulajdonát képezi.
Azok közlésre történő felhasználása, másolása a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül eredeti vagy átírt formában is tilos.

Adatvédelmi nyilatkozat (Dentus Magyarország Kft. által üzemeltetett honlapokra vonatkozóan)

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához.